Hocam hanefi mezhebinde kadına bosanma hakki sadece nikahtan önce veriliyor dediniz. Eski eşim bana evlendikten sonra ne zaman istersen kendini bosayabilirsin dedi ben de ayrılırken kendimi bosadim dedim o da sözle tasdik etmedi ama kabullendi. Herkes duydu ayrildigimizi. Resmi nikah yoktu. Ben sonra resmi nikahla başkasıyla evlendim. Zina mi etmiş oldum? 

Soru: İpek tarafından yazıldı. Kategori: Soru - Cevap

*******

Değerli kardeşim;

Evvela başlıktaki sorunun mutlak cevabını verelim:

Nikâhlı olduğu kişiden ayrıldığını sanıp yeniden evlenen kadının yapması gereken; bu durumun farkına vardığı andan itibaren mevcut evliliğine derhal son verip ayrılmasıdır. Çünkü İslâm hukukunda bir kadın, aynı anda iki nikâh altında bulanamaz, iki erkekle evli olamaz, olursa bu zina hükmüne girer. Bu bir… Bunu bir kenara koyalım, kafanız karışmasın. Çünkü aşağıda anlatacağımız üzere, sizin durumunuz böyle değil. Cumhur ulemaya göre boşanma yetkiniz sahihtir / geçerlidir. Bu yetkiyi almışsınız ve kendinizi boşamışsınız. Böylece evliliğiniz noktalanmış.

Sorunuzun detayına gelince…

Bunu bize kısa zaman önce de sordunuz. Biz de size bu husustaki yazının linkini verip okuyun dedik. Fakat orada yazılanları anlayamadığınızı söylediniz. Biz de anlatmaya çalıştık. Ve şimdi de belirttiğiniz gibi, Hanefî olduğunuzu düşünerek, bu hususta özellikle Hanefî mezhebinin hükmünü bildirdik. Ardından özelinize, zaruret ve mecburiyet halinde diğer içtihatlardan da faydalanabileceğinizi hatırlattık. Yani boşanma hakkının nikâh esnasında ve sonrasında da verilebileceğine hükmeden müçtehitlerin (cumhurun) görüşleriyle hareket edebileceğinizi belirttik. Çünkü ortada bir aile meselesi var, zaruret hali var. Mümkün olan çıkış yollarını aramamız lazım ve öyle de yapıp meseleyi noktaladık. Bunu daha fazla uzatmanın bir anlamı yok.

İlk kocanızın, sizin kendinizi boşamanız esnasında sükût etmesi, konuşup konuşmaması hükmü / sonucu değiştirmez. Çünkü o yetkiyi zamanında size vermiş, hukuken siz ona iade etmedikçe kendiliğinden geri alamaz da... Zaten konuşmanızdan, iâde gibi bir şeyin söz konusu olmadığı da anlaşılıyor. Yani yetkilisiniz ve o yetkinizi kullanarak boşanmışsınız. Bu evlilik bitmiş.

Sonra resmi nikâhla bir başkasıyla evlenmişsiniz. Tabii evlenebilirsiniz, çünkü siz boşta ve serbestsiniz, dilediğiniz kişiyle nikâhlanmanıza mâni bir durum yok ortada. Hal böyle olunca bu evlilik muamelesi neden zina olsun! Müsterih olunuz.

Go to top