Selamün aleyküm, Allah razı olsun Halis hocam bilgilerinizden dolayı size dua ediyorum.benimde bir sorum olacak size  bu ramazanda marketlerde büyük  iş yerlerinde beli bir  miktar parayla alışveriş yaptiği zaman Çekiliş oluyor bu dinen bir sakıncası varmi benim düşüncem şu işin içinde nefis arzusu  kıskanma sadece kendi menfati  var?Hayırlı ramazanlar diliyorum

Soru: Abdullah Güler tarafından yazıldı. Kategori: Soru – Cevap

*******

Ve aleyküm selam kardeşim;

Samimi dualarınız için sınırsız ‘amin’ler…

Rabbim celle şânuhu cümlemiden râzı olsun. Rızâsına muvakattan kıl ucu kadar dahi ayırmasın.

Sorunuza gelince…

Kişilerden birinin kazanıp diğerinin kaybettiği bütün şans oyunları, malumunuz olduğu üzere kumar tasnifine girer ve haramdır. Bunda kimsenin şüphe ve tereddüdü yoktur.

Fakat sadece kazananın kârlı çıktığı, kaybedenin herhangi bir zararının olmadığı uygulamalar ise, kumar sınıfına / grubuna dâhil değildir, dolayısiyle caizdir.

Buna göre; marketlerde, alışveriş merkezlerinde, mağazalarda, gazete ve dergilerde işyeri sahiplerinin alış-veriş yapan müşterilerine verdikleri çekiliş kuponuna hediye çıkması halinde, müşterilerin çıkan hediyeleri almalarında bir mahzur yoktur, sakıncası olmaz. Çünkü müşterilerden birinin kazanması durumunda diğerleri bir şey kaybetmemektedir. [Bkz. el-Kâsânî, Bedâiü’s-Sanâi’ fî Tertîbi’ş-Şerâi’, Beyrût, 1997, 6, 206]

Ancak, çekilişe katılmak için ayrıca bir ücret ödenmesi halinde, yatırılan para üzerinden şans yolu ile kazanç elde etme durumu söz konusu olacağından, yapılan çekiliş işlemi kumar hükmünde olur ve haramdır.

Biz de bilmukabele sizlere hayırlı-bereketli ramazanlar diliyoruz. Rabbim dâreynde saadet ve selametten mahrum bırakmasın. 

Go to top