Hocam selamünaleyküm. Bir işi yaparsam cennet bana haram olsun dediysek ve bu işi yaptıysak nasıl kefaret öderiz? Cahilligin böylesi hocam. Çok pismanim ne yapmam lazım gelir?

Soru: Celal tarafından yazıldı. Kategori: Soru - Cevap

*******

Ve aleyküm selam kardeşim;

Öncelikle bu cahilliğin, şuursuzluğun, hamakatin, aptallığın, kısacası dangalaklığın zirvesi denilebilecek gafletinden dolayı Cenab-ı Mevlâ’ya çokça tevbe ve istiğfarda bulunman lazım.

Bunu hatırlattıktan sonra gelelim meselenin açıklamasına…

‘Şu işi yaparsam’ dedikten sonra, bunu küfre bağlamak ya da söylediğiniz gibi, ‘Cennet haram olsun’ demek, İslâm ahlâk ve âdabına uygun bir söz değildir. Çok çirkindir, yakışıksızdır, tehlikelidir! Bunlardan tevbe ve istigfâr edilmesi lâzım gelir. Fakat bu sözü söyleyen kişi, yemin maksadı ile sadece sözünü kuvvetlendirmek için söylemişse, bu bir yemin olur. Bu sebeple hemen tevbe-istiğfar etmek, ardından da hemen yemin keffaretini vermek gerekir. Yemin keffareti hakkında detaylı bilgi için bk. http://www.halisece.com/islami-makaleler/344-keffaret-nedir-kac-kisma-ayrilir.html

Bu aynen bir kimsenin, “Şöyle yaparsam kâfir olayım” ya da “Yahudi, Hıristiyan olayım”, veya “Allah’ın kulu, Peygamberim ümmeti olmayayım”, yahut da “Kıblesi başka tarafa olanlardan olayım” veya “Allah ruhumu imansız alsın” yahut “Allah’a iki demişlerden olayım, Peygamberin ümmetinden olmayayım” ya da “Peygambere dil uzatanlardan olayım”, demiş olması gibidir. Bu durumda onun inancına ve maksadına bakılır:

- Eğer bu sözü yemin maksadı ile sadece sözünü kuvvetlendirmek için söylemişse, bu bir yemin olur. Yemininde hânis olunca (yeminini bozunca), üzerine keffaret gerekir. Tabii keffaretin ardından da bu dehşetli hata ve kusurundan dolayı tevbe ve istiğfarı da ihmâl etmemek lazım...

- Eğer söylediği o sözle kâfir olacağına inanarak söylemişse, bu yemin olmaz, keffaret gerekmez. Ancak çokça tevbe-istiğfar etmesi, hatta tevbe ve istiğfarın en büyüğü olan tesbih namazı kılması, hem imanını, hem de evli ise nikâhını yenilemesi gerekir. Yeminini bozsun ya da bozmasın fark etmez. Kaldı ki zaten bozacak, zira aklı başında hangi mü’min  Cennet’in kendisine haram olmasını ister, ondan mahrum olmayı düşünebilir. Dine ve imana sövmek de bu hükümdedir. İmanın ve nikâhın yenilenmesi icap eder.

…Ve yine bir kimse, “Şöyle yaparsam Cenab-ı Hakk'ın azâbına uğrayayım veya lânetine uğrayayım” ya da “Hırsız ve zinâkâr olayım” dese, bununla yemin etmiş sayılmaz. Fakat, bu gibi sözler İslâmî ahlâk ve terbiyeye uymaz. Müslümanların böylesi sözlerden şiddetle sakınmaları lâzımdır. Şâyet hatâ ile söylerse de, mutlaka tevbe ve istiğfar etmelidir. 

Go to top