Selamun aleykum.  Hocam benim 2 sorum var. 1.si Mesela imsak vakti 29 geçe ise 29 geçe bir şey yenilip içilebilir mi? 2.si İmsak vakti girer girmez sabah namazını kılabilir miyiz yoksa 15-20 dk beklemelimiyiz? Özellikle 2. sorum hakkında çok farklı şeyler söyleniyor kaynak göstererek cevaplarsanız çok memnun olurum hocam çok teşekkür ederim.. 

Soru: Ceyhun tarafından yazıldı. Kategori: Soru - Cevap

*******

Ve aleyküm selam.

1. Eğer Fazilet takvimi kullanıyorsan-ki umarım öyledir, değilse yandı gülüm keten helva demekten öte yapacak bir şey olmaz- ondaki vakitlerde 10 dk.lık temkin uygulaması vardır (imsakta: -10 dk.), dolayısiyle imsak için belirtilen vakte kadar yeyip içebilirsin. Eğer o vakitte yani son anda uyanmışsan, Fazilet takviminin son kısmında fark cetveli vardır, oraya bak ve bulunduğun yerle merkez arasındaki farkı tesbit et, kaç dakika daha yeyip içebileceğini bul, ona göre davran. Ancak bunu alışkanlık haline getirme. Normalde mutlaka takvimdeki imsak vaktine uy. Mesela bugün (04.06.2017 Pazar günü) İstanbul için imsak vakti: 03.08’dir. Şayet mecbur kalırsan, istisnai hallere mahsus olarak anlattığımız bu usûle başvurur, o saatten sonra da temkin dahilinde kalan bir süre varsa şayet, bu çerçevede az-çok bir şeyler atıştırabilirsin. Bu bir...

İkincisi, eğer Fazilet takvimi dışında bir takvim kullanıyorsan, mesela Diyanet ve ona uyan diğer takvimlere göre hareket ediyorsan, “AMAN DİKKAT!” derim. Sakın ola oralarda gösterilen vakte kadar yeyip içme. Onlardan asgarî olarak 10-15 dk. önce yemiyi-içmeyi mutlaka, ama mutlaka kes. Yoksa orucun boşa gider, yarın ahirette âmiyane tabirle sevap / mükâfat adına avcunu yalar, havanı alırsın.

Detaylı bilgi için bk.

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/164-ramazanda-takvim-ve-imsakiyeler-neden-farkliydi.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/645-abdulaziz-bayindir-ve-imsak.html

2. Sabah namazı hakkındaki ölçümüzde de gene Fazilet takvimini esas almamız gerekiyor. Öbürleri şirâzeden çıktığı için kıstas / kriter kabul edemeyiz. Binaenaleyh Fazilet takviminde gösterilen imsak vaktinden hemen sonra, -10 dk.’lık bir temkin bulunduğu için henüz sabah namazının vakti girmiş olmaz. O bakımdan, sabah namazını takvimde belirtilen vakitte kılmanız gerekir. Ki o vakit, sizin de kaydettiğiniz üzere, imsaktan takribî olarak 15-20 dk.’lık bir süre sonrasıdır. Doğru ve isabetli olan, dinde ihtiyat, tedbir ve takvaya da uygun bulunan uygulama budur. Bu noktada da gene, Fazilet takviminde gösterilen cetvele-çizelgeye-vakte uymanızın en sağlıklı yol olacağı muhakkaktır.

Kaynak olarak da yukardaki linkleri dikkatlice okuman senin için de, diğer okurlarımız için de yeter, yeter, hatta yeter de artar bile... Daha da tatmin olmazsan eğer, bu sahada en önemli kaynakların başında gelen Gazi Ahmed Muhtar Paşa rahmetullahi aleyhin Riyâdu’l-Muhtarı’na müracaat edebilirsin. 

Go to top