Hayırlı ramazanlar hocam. 1)istibramızı yaptık.kesildiğini peçeteyle gördük.abdest alırken idrar geliyormuş gibi oluyor.bu abdesti bozar mı?  2)bunu da arkadaşım sordu hocam namaz kılarken mezi geliyormuş gibi oluyor diyor.namazı olur mu? şafii kendisi.    

Soru: Mehmet Nedim tarafından yazıldı. Kategori: Soru - Cevap

*******

Selamün aleyküm.

Size de hayırlı-bereketli ramazanlar…

1. Eğer vesveseli biri değilsen, bu durum sürekli değilse, hemen abdest almayı bırak kontrolünü yap, gerekiyorsa temizliğini hallet ondan sonra abdestini al. Taharet olmadan abdest alınmaz, alınırsa da sahih olmaz. Ama halen vesvesen sürüyorsa ve kontrollerinde de temiz olduğunu görüyorsan, artık şeytanın bu kuruntularına itibar etme, abdestine devam et.

2. Gene aynı durum. Sanırım arkadaşın da senin gibi vesveseli biri… Hemen namazdan çıkıp kontrolünü yapsın; bir şey olmadığını, durumun vesveseden ibaret olduğunu görür ve bu hâl birkaç kez tekerrür ederse, artık ona itibar etmeyip, namazını ikmâl etsin. Ama eğer aksi olur, “geliyormuş gibi olan” ıslaklık gelmiş olursa, hem külotunda bulaşan yeri yıkaması veya değiştirmesi, hem de istinca ve istibrasını temizlendiğine dair tam kanaat getirinceye kadar yapması ve abdestini ondan sonra alması gerekir. Çünkü Şâfiîlerde Hanefîler gibi değildir, bir dirhem kadar necasete ruhsat yoktur mâlumunuz. 

Go to top