Selamun aleyküm hocam. adımı yayınlamazsanız sevinirim. 35 yaşındayım ama benim abdest tutma ile ilgili sıkıntılarım var. tuvaletten sonra önden gelen suyun kesilmesi uzun bir süre alıyor. genel olarak tuvalet adabına dikkat etmeye çalışıyorum. yuvaletten çıkarken aletimi sıvazlayarak içindeki suyu akıtıyorum sonra tuvalet kağıdı ile etrafını sarıyorum ki sonradan çıkan su iç çamaşırıma akmasın. bir süre sonra tekrar girip bunu çıkartıyorum ve suyun kesildiğinden emin olduktan sonra abdest alıyorum ama çok zaman alıyor bu durum ve dışarda bu kuralı tatbik etmek çok da güç oluyor.bazen de kesilmiş olmasına rağmen sonradan bakıyorum yine su geliyor.genelde o sebeple namaz öncesi tuvalete gitmeyip namazlardan sonraya erteliyorum. sonrada öğrendiğim şekilde aletimin ucuna minik tuvalet kağıdı tıkıyorum.bu şekilde sanki daha güvenli bir yol bulmuş oldum. çıkan suyu bu kağıt emiyor. ve içerde kaldığı için dışarı çıkmadığı içinde abdeste mani olmuyor diye biliyorum. bunun dışında bir de yel sorunum var. genel olarak bir kabızlık gibi bir sorunum var. bağırsaklarım sürekli gaz üretiyor ve sürekli gaz çıkışı oluyor.tutmaya çalışsam başarılı olabilirim belki bazı durumlarda ama o da çok rahatsız ediyor beni. gazı tuttuğum zaman içimde sürekli bir hareket oluyor ve sürekli çıkmak için yokluyor beni.sahibi özür gibi bir duruma da düşmüyorum diye biliyorum çünkü gaz çıkmadığı bir anda abdest alıp namaz kılabilirim. ama bunun için bütün bir vakti gözleyip sadece bu işe odaklanıp ona göre hayatımı organize etmem gerekir ki günümüz şartlarında pek mümkün değil.Hanefi mezhebindenim. sahibi özür tanımına tam uymuyor gibiyim ama bu tuvalet sonrası suyun kolay bir şekilde kesilmemesi ve sürekli bir gaz sorunu oması sebebi ile abdest ve namaz konusunda çok sıkıntı yaşıyorum.abdesti alıyorum ama abdest ile namazı kılana kadar 100 kez şimdi gaz çıkmış oldumu acaba diye düşünüyorum. sürekli içerden bir baskı var çünkü. ayrıca diğer inadetlerde de sıkıntı yaşıyorum bu durmda. kuran okuyacağım mesela aldığım abdestle namazımın bile olup olmadığından emin değilken kuran da okumak için tekrar abdest almam gerekiyor. bu kadar fazla abdest ihtiyacı sebebi ile yani abdestimi yarım saat bile tutamama sebebi ile bu tür ibadet lerden de uzaklaşıyor insan artık abdest almak zor geliyor yani veya dışarda iseniz tekrar abdest almak mümkün de olamayabiliyor. Hanefi mezhebine göre sahibi özer değilim sanırım ama ben yinede her vakit abdest almaya çalışıyorum. çünkü önüne geçemediğim engelleyemediğim bir gaz çıkışım var. ve bazen de farkediyorum aletimden sızıntı var ve bu belki iç çamaşırıma da akmış olabilir. geçenlerde bir web sitesinde okumuştum maliki mezhebine göre abdest alıp namaz kılar bu tür insanlar diyordu ama orda çok da cesur ve toleranslı bir yorum vardı.Size sorayım dedim ben böyle bir durumdayken nasıl bir yol izlemeliyim yardımcı olabilirseniz sevinirim. Teşekkürler  

*******

Ve aleyküm selam kardeşim;

Öncelikle derdinizin sebebi, teşhisi ve devası için mutlaka tam teşekküllü bir hastaneye gidip muayene olmanızı, tahlilerinizi yaptırıp verilen reçete ve rapora göre tedaviniz için gerekenleri hassasiyetle takip etmeye çaba göstermenizi tavsiye ederiz.

Bununla beraber aşağıda linklerini vereceğimiz sitemizde bu sıkıntılarla ilgili fıkhî cevaplara ve vesvese hakkındaki yazılara da lütfen bkz. İnşaallah faydadan uzak olmaz, az ya da çok istifade edersiniz.  

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/2806-burak0102.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/2399-taharet-istinca-istibra-istinka.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/3049-keffaretu-l-bevl-namazi.html

http://halisece.com/sorulara-cevaplar/727-ozur-sahibi-ve-abdesti.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/3826-vesvese-sorulari.html

http://www.halisece.com/islami-makaleler/859-seytani-bir-illet-v-e-s-v-e-s-e.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/2236-gusul-vesvese-ve-saire.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/3778-itikadi-esaslarda-vesvese-illeti-hukmu-ve-caresi.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/1934-imani-takviye-ve-vesveseden-kurtulmak.html

Go to top