S.a. hocam. 1- Hayır kurumuna iş yapmış ve alacağı olan kişi bunu zekatina sayabilir mi? 2- Benim zekatımı, babam yapmış olduğu iş karşılığı hayir kurumundan alacağına sayabilir mi? Yani benim cebimden çıkmadan benim adıma kendi cebinden zekat verebilir mi?

Kamil Sarı tarafından yazıldı. Kategori: Soru - Cevap

*******

V.a.s. kardeşim;

Soru başlığınızla mesaj muhteviyatınız aynı değil. O halde başlıktan başlayalım.

Senin yerine / senin adına bir başkası zekât verebilir elbette. Bu aynen, sana ait bir borcun bir başkası tarafından ödenivermesi gibi olur. Sen de ona borçlanmış olur, ödersin veya bağışlar, ödeşirsiniz, orası sizin bileceğiniz bir durum.

Ancak alacak zekâta sayılmaz. Çünkü zekât mü’min için bir ibadettir, dünyevî mânâda vergiden ibaret değildir. İbadetlerde esas olan, öncesinde niyetle başlanmış olmasıdır. Zekât için ayrıca mülkiyet (temlik) de şarttır. Dolayısiyle onu verirken böyle bir niyetiniz yok idiyse, o zaman o işe ibadet olarak başlanmamış demektir.

Peki, bu durumda olan nedir?

Âmiyâne tabirle bu uygulama, güya, “Yâ Rabbi ben bunu alamadım, senin olsun” der gibi garip / acip / enteresan ve de kul için yakışıksız bir hâl olur, hiç de hoş olmayan bir tablo çıkar ortaya!

O bakımdan Müslüman, alma ihtimali olmayan alacaklarını, hatta alma ihtimali olsa dahi verirken zekât niyetiyle vermediği alacaklarını zekâtına sayamaz.

Meselenin detayı için aşağıdaki linke ve o link içerisinde gösterilen yazılara da lütfen bkz. ve dikkatlice okuyunuz. Vesselâm…

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/3877-fakirde-olan-alacak-zekata-sayilabilir-mi.html

Go to top