Selamün Aleyküm Hocam  Resulü Zişan As. Efendimizin takmış olduğu Allah Resul'ü Muhammed yazılı gümüş yüzüğü takmak caiz midir? 

Soru: enes tarafından yazıldı. Kategori: Soru - Cevap

*******

Ve aleyküm selam.

Her ne kadar fıkhî kaynaklarda (tuvalet ve banyo gibi yerlerde) hürmette kusur etmemek kaydıyla tebbürrüken takılmasının cevazına dair ifadeler varsa [Bk. İbn Âbidîn, 5, 317] da, günümüz şartlarında zamane insanının bu nevi şeâire (mukaddesata) icap eden saygıyı gösteremeyeceği cihetle, teberrük niyetiyle de olsa takmamaları muvafık ve münasip olur. İhtiyat ve takvâya uygun olan budur, takmamaktır. Çünkü mensubu bulunduğumuz yüce İslâm dininin değişmeyen meşhur “Kavâid-i Fıkhiyye”sinden (fıkhî kaidelerinden) birisi şudur:

Def‘-i mefâsid, celb-i menâfiden evlâdır.” [Açıklamalı Mecelle, Mecelle-i Ahkâm-ı Adliye, Hazr. Ali Himmet Berki, İst. T.Y. Sh. 21, Md. 30] Yani, Kötülükleri def’etmek, menfaat sağlamaktan daha iyidir. Zarardan korunmak, gelecek kazançtan daha iyidir. İleride ne olduğu belirsiz bir menfaat için, mevcut bir menfaat fedâ edilemez. Bir şeyde fesâdla menfaat karşılaşmış olsa, menfaat elde etmeye bakılmayıp fesâdın ortadan kaldırılmasına çalışılır. [Kavâid-i Külliye Fıkhî Kâideler/Mecelle, İst. 1992, S. 17, Md. 29]

Binaenaleyh söz konusu mukaddeslerin yazılı bulunduğu yüzüğü takma / taşıma meselesini özellikle bu açıdan değerlendirmek gerekir. 

Go to top