Selamun aleyküm hocam

Benim kız kardeşim üniversitede okul öncesi öğretmenliği okumak istiyor.Aldığı puana göre büyük ihtimalle oturduğumuz yerdeki üniversite gelmeyecek. Oturduğumuz yere 250  300 km uzaktak bi üniversite tutuyor gibi.Kardeşim orda okumak istiyor.Bu caiz midir.Güvenli otobüs şirketleri ile yanında mahremi olmadan üniversteye gidebilir mi.Yoksa her seferinde bizim mi onu götürüp getirmemiz gerekir.Mesela tatilde memlekete gelmesi için bi mahremi onun yanına gidip beraber mi gelmeliler.Yoksa Tek başına gelebilir mi.

Bu konuda şafii ve maliki ulemasından mesafeyi değil yol güvenliğini esas alan alimler olduğunu duydum.Böyle bir durum var mıdır ve bu fetvaya göre hareket edilebilir mi?

Soru: Erkan Canlı tarafından yazıldı. Kategori: Soru - Cevap

*******

Ve aleyküm selam kardeşim;

Müslüman ve mükellef bir hanımın hangi şartlarda seyahat edebileceği bellidir. Detaylı bilgi için lütfen bkz. http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/529-kadinlarin-yalniz-basina-yolculuk-etmesi.html

Ve yine mü’min kadınların kimlerden nasıl ders alabileceği, kimlerden okuyabileceği de bellidir; ya hemcinslerinden ya da mahremlerinden… Dikkat: Nâ-mahremlerinden değil! Öyle değil mi? Nitekim ifadelerinizdeki tereddüt ve üslûnuza akseden teveşvüşten / kafa karışıklığından da, bütün bunları zaten bildiğiniz anlaşılıyor.

Lütfen işleyeceğiniz hata ve veballere mazeret ve ortak aramaktan vaz geçin. Zira bırakınız bunun dinî bir yönünü, mantığı da olmaz.

Binaenaleyh size; İslâmî âdap ve usûlden ayrılmamanızı tavsiye ederiz. Çünkü yapacağımız meşru işlerin-hizmetlerin ifası da, meşru yollarla olmalıdır. Yoksa neticesi, Allah korusun, ham hayâl olur, büyük pişmanlıklar tevlid eder.

Ayrıca bu gibi meselelerinizi çevrenizdeki sorumlu hoca arkadaşlarımızla müzakere ve müşavere ediniz ve onların söyledikleri istikamette hareket ediniz. Mevlâ-yi zû’l-Celâl’in “Festeqım kemâ ümirte” yani, emrolunduğun gibi dosdoğru ol! [Hud suresi, 112] fermanını hayatımızın hiçbir safhasında aklımızdan çıkartmamalıyız. 

Go to top