Selamün Aleyküm. Görüştüğüm kızın ailesine hayırlı bir iş için ailece ziyarette bulunduk. Niyetimizin kızınıza talip olduğumuzu söyledik. Ailesi bekleyelim istiareye yatalım hayırlı çıkarsa tekrar görüşürüz . Çıkmazsa son veririz gibi bir cevapta bulundular.Annesi nedenini bilmediğimiz birşeyden dolayı pek kızını vermeye gönüllü değil biraz tedirginliği var. Sormak istediğim istiarede görülen rüya hayra veya şerre işaret ediyorsa evlilik kesin surette hayırlı veya hayırsız olucak diye bir hüküm varmıdır. 

Soru. samet tarafından yazıldı. Kategori: Soru - Cevap

*******

Ve aleyküm selam.

İstihare sünnettir. Gayet tabii istişareden / görüşmeden bir sonuç alınamazsa, istihare yapılabilir. Âdap ve usûle uygun olan da budur, yani önce istişâre sonra istihare etmektir.

İstiharede görülen rüya hayra veya şerre işaret ediyor olabilir. Bu durumda yapılması sünnet olan, çıkan neticeye (hayır veya şer / olumlu veya olumsuz) göre hareket etmektir. Aksi yöndeki bir davranış, yani hayır çıktığı halde şer yönünde, şer çıktığı halde hayır yönündeki bir hareket âdaba uygun düşmez, sünnete aykırı olur. Sünnete aykırı bir davranıştan da neticede hayır beklenmez. Bir şeyin yapılıp yapılmamasını illa da emir ve yasaklar / farz-vacip veya haram noktasında değerlendiremeyiz. Sünnetleri-müstehapları, mekruh ve şüphelileri de unutmamak lazım. Rasûlullah Efendimizin sünnetleri / yaptıkları, yapılmasını istemedikleri hususlar da bizim için dünyevi ve uhrevi saadet vesileleridir. Tersi de sıkıntı ve ıztırap demektir. Unutmamak lazım; faturasını gene bizler öderiz, bir başkası değil.

Anlatmaya çalıştığımız bu durumu Sa’d b. Ebî Vakkas (r.a.) hulâsa olarak şöyle anlatmıştır:

Rasûlullah (s.a.v.) buyurdular ki; “Âdemoğlunun saadet (mutluluk-bahtiyarlık vesileleri)nden biri de, Allahu Teâla’nın (kendisi için) hükmettiğine rıza göstermesidir. Şekavet (bedbahtlık-zillet ve sıkıntı sebepleri)nden biri de, Allahu Teâla’ya istihareyi terketmesidir. Keza şekavet (sebepleri)nden bir diğeri de Allah’ın hükmettigine râzı olmamasıdır. (Yani Allahu Teâla'ya istihârede bulunup, sonra da istihârede, hakkında hükmedilene / karşısına çıkan duruma râzı olması, insanoğlunun saadetindendir / mutluluğundandır. Aksi yöndeki davranışı da şakavetindenden / mutsuzluğundandır.)” [Tirmizî, Sünen, Kader, 15, Hadis no: 2152]

Velhâsıl istihare kelime olarak, hayır istemek demektir. Ancak dinî ıstılâhta kastedilen; yapılacak bir iş için, hayırlı olup olmadığı hususunda Cenab-ı Mevlâ'dan bir işaret talep etmektir. Tabii bunun da bir usûl ve âdabı vardır... Yapmak isteyenler, o usûle göre yapmaları gerekir. Bkz.

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/849-istihare.html

İstihare mevzuunda geniş bilgi için lütfen sitenin Arama penceresine “istihare” yazıp taratınız ve çıkan yazılardan özellikle ihtiyacınız olanları okuyup gözden geçiriniz. Unutmayın, bu yazdıklarımız da zaten önceden kaleme alınıp açıklanmış meselelerdir. O bakımdan Arama işini, soruyu siteye yollamazdan önce mutlaka yapınız. 

Go to top