selamun aleyke Hocam 2 sorum var belki sitede cevapları vardır ama aradım bulamadım   1.çalgılı düğünlere katılmanın hükmü nedir biz inancımız gereği  ne kadar gitmesek de insanlar delil istiyorlar  2.kaç gün kalacağına hiç karar vermeden yola çıkan insan seferi olur mu belki 1 hafta belki 2 hafta diye yola çoksa mesela namazları nasıl kılmalı  Allah razı olsun cevaplarınız için

Soru: Duhan tarafından yazıldı. Kategori: Soru - Cevap

*******

1. Çalgılı düğünden kastınız nedir? Sorma lüzumu hissettiğinize göre herhalde def gibi mubah olabilecek cinsten bir çalgı değildir. Haram kategorisine giren çalgıların çalındığı yerde ise Müslümanın ne işi olabilir? Binaenaleyh kâmil bir mü’min, böyle bir uygulamaya rıza göstermediğini, kabul etmediğini, vebal ve mes’uliyet de yüklenemeyeceğini belirtmeli, o düğüne gitmeyerek açık tavrını ortaya koymalıdır.

Sorunuzun geniş ve etraflıca cevabı için bkz.

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/3862-calgili-dugunde-cerez-yemek-ve-orada-giydigimiz-elbiseyle-namaz-kilmak.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/524-dugunlerde-calgi-muzik-sakal-ve-biyik-hakkinda.html

2. Kaç gün kalacağı / sefer müddeti kadar kalıp kalmayacağı belli olmayan insan, bu durum bi şekilde tebellür edinceye kadar seferidir.

Yolculuk hükmünün uygulanması, oturulan yerin yola çıkıldığı yöndeki evlerinden ayrıldıktan ve en az üç günlük bir yere gidilmesine niyet edildikten sonra başlar. Onun için bu evler tamamen geçilmedikçe ve sefere niyet edilmedikçe, sefer hali başlamış olamaz.

Bir misafir, bulunduğu yerde onbeş gün durmayı niyet etmeyip bugün, yarın çıkacağım diye uzun zaman orada kalacak olsa, yine misafirlik hükmünden çıkmaz. Öyle ki, bir beldeye gidip belli bir işini gördükten sonra dönmek kararında olan bir kimse, o işin onbeş günden az bir zamanda yapılamayacağını bilmedikçe yine sefer hükmünden çıkmaz, mukim sayılmaz. Eğer onbeş günden önce bitmeyeceğini biliyorsa, niyet etmese bile mukim sayılır.

Sefer mevzuu ile ilgili olarak lütfen aşağıdaki linklere ve o linkler içinde gösterilen diğer linklere de bkz.

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/3218-ogrenci-ve-memurun-seferiligi.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/2987-gecici-gorev-sefer-ve-namaz.html

Go to top