Merhabalar hocam  Hocam etek ve koltuk altı tıraşı ne kadar yapılmazsa günah olur ve geciktirilmesi namaza engelmidir? (Hanefi mezhebinde)   

Soru: Emre tarafından yazıldı. Kategori: Soru - Cevap

*******

Selamün aleyküm.

Merhabalar…

Keşke bunu bize soruncaya kadar sitede araştırıverseydiniz… Nitekim bu mevzuda bk. Etek ve koltukaltı tıraşı başlıklı cevabî yazımızın sonunda şunları kaydetmişiz:

Her hafta etek tıraşı olmak, bıyıkları kısaltmak, koltuk altını temizlemek sünnettir. Bunları kırk (40) günden fazla yerine getirmemek -bütün mezheplere göre- mekruhtur. Hanefîlere göre bu, tahrîmen mekruhtur.” [Bkz. el-Cezerî, el-Fıkhu ale’l-Mezâhibi’l-Erbaa, 2, 44-45-46]

Tahrîmen mekruh”, bilindiği gibi harama yakın olan şeydir; Şâriin (Allah ve Rasûlü’nün) sevmediği, yapılmamasını istediği fiil demektir. Yani işlenmesi değil işlenmemesi sevaptır. Ayrıca işleyenin azaba uğrama ihtimali de vardır, kaçınmak gerekir.

Evet, söz konusu sünneti geciktirmek namazın sıhhatine engel olmaz ama, ecrini-sevabını-mükâfatını eksiltir, menfî yönde tesir eder, çünkü rızâ-i ilahiye uygun değildir. Yüce dinimiz İslâm’da emirlere-nehiylere / haramlara-helallere, farzlara-vaciplere dikkatin yanında, sünnetlere-müztehaplara / edeplere riayet de çok mühimdir.

Tahrîmî ve tenzîhî mekruhla alakalı detaylı bilgi için, İmitasyon denen sahte takılar caiz mi? başlıklı cevabî yazıya bkz.

Go to top