Es-Selâmü aleyküm ve rahmetullâh. 

(İnsân, unutmak ve hatâ eylemekten mürekkebdir) kavli meşhûrdur. Verilen görev nisbesi seviyesince din nasîhati vermekle ve ilim anlatmakla me'mûr âciz kimse olarak din işlerinde bilmediklerimiz olunca bir bilene sormak i'câb eder. Böylece murâd, din nasîhati ederken, ilim anlatırken hatâlardan elden gelen kadar sâlim olmaktır. Bazı süaller, süalleri cevablama nezâketi gösteren zât-ı kadriniz tarafından haklı olarak gereksiz yâ da ma'nâsız bulunabilirse de bizler, ihtiyâc olunca meslekî süalleri ve islâm hukûku dışındaki süalleri de sormayı vicadânen mecbur olarak gerekli görüyoruz.  Zîrâ belki cevâbı vardır. Diğer kasıtlarımızı ise yukarda çizili yerde mezkûr ettik. 

Mâmâfîh şimdi arzedeceğimiz süâlin cevâbı yok ise [vedâhi süâlin ğayr-i elzem halinden sebeb]  icâbet etmeniz yâ da araştırmak için kıymetli vaktinizi-sıhhatinizi sarfetmeniz etbette ki şart değildir. Şâyet cevâbı olup sâir bir ezâ da yok ise lütf-ü cevab, lütf-ü icâbet say'ında bulunulmasını temennî ederiz. Zâten cevâbı varsa lütfetmektesiniz, teşekkür ederiz. 

 Allâh-ü te'âlâ, müttakî rütbesini vermekle azabından emîn ettiği kullarından eylesin. Fî-emânillâhi te'âlâ. 

1) 7 kat yer-7 kat gök, Kürsî, Arş-ı a'zâm ve Hamele-i Arş melekleri'ni tafsîle mâlik işlenilen bir derste, takdîr edersiniz ki fehmedile diye mevz-u bahs âlemi, sûret vechiyle tahtaya nakşetmeğe çalıştık. Sûreti nakşederken, «Hey'et-i Âlem» sâhibi Erzurûmlu İbrâhîm Hakkı Efendi'nin “rahmetullâhi te'âlâ aleyh” lütfettiği ma'lûmâta göre şekillendirdik. Ne var ki bunu yaparken çizdiğim bir yerden bir parça yer ile alâkalı fehmimde ufak bir şübhe [ya'nî bilgi eksikliği-karışıklığı] hâsıl oldu. Bunu gidererek, sûreti doğru nakş ve tasvîr etmek murâdım var. Daha fazla uzatarak ayb etmek istemiyorum ki zaten yeterince uzun ederek cehâletimizi gösterdik.  

Süâlim şu; 

a) 1. kat semâ, 1. kat arzı içine almakta mıdır? Almamakta mıdır? 

b) Her kat semâ, mukabili olan her kat arz-ı kuşatmış mıdır? Yoksa, semâların arzı kuşatması yok mudur? 

AYRINTI/TETİMME/FÂİDE : Okumalardan menfâatle zihnimde oluşan tablo-şahsî bilgim şudur ki; 18 bin âlem birbiri içinde kürevî'dir. Semâ, semâyı; arz ise arzı kuşatıyor. Semânın arzı kuşatması yok. 7 kat yerin ve 7 kat göğün hespsini tamamen kuşatan ise kürsî' dir. Onu da kuşatan Arş-ı a'lâ'dır. Böylece herşeyi kuşatan, arş-ı a'lâdır. 1. Kat semâ, 7 kat yeri kuşatmıyor. Fakat 1.kat arzı kuşatıyor mu bunu bilmiyorum ve bunu yukarda süal ettim. Ahmed Mahmûd Ünlü nâm zâtın, (Bir kimse 7.kat arz mevkiinden aşağı doğru çıksa nereye dayanmış olur? el-Cevâb Kürsî' ye) dediğini biliyorum. 

Soru: Timûrtâşî Işık tarafından yazıldı. Kategori: Soru – Cevap

*******

Ve aleyküm...

Değerli kardeşim;

Samimi bir üslûpla dile getirdiğiniz hususlar ya da acziyetler, malumunuz hepimiz için geçerlidir. Tabii ki sorumluluk mevkiinde olan insanlar olarak bilmediklerimizi -imkân ve vüs’atimiz nisbetinde- öncelikle araştırmak, sonrasında soruşturmak ve neticede de öğrenmekle mükellefiz. En azından bilmediğimizi bilmiş oluruz, öyle değil mi?

Ayrıca zikretmekte fayda mülahaza ediyorum; İnsan suresinde [ayet:9] buyrulduğu gibi, ifâya çalıştığımız vazifeler-hizmetler için, teşekkür dâhil hiçbir şey beklemiyoruz. Bunları sırf Allah rızası için yapmaya gayret ediyoruz.

Güzel dualarınıza, cümlemiz adına hudutsuz ‘amin’ler…

Birbirimizi hayır-duadan unutmayalım.

***

Suallerinize gelince…

Alâ tarîkı’l-müşâkele cevaplamaya çalışalım.

Sual a) 1. kat semâ, 1. kat arzı içine almakta mıdır? Almamakta mıdır? 

Cevap a- I. Kat sema sadece I. kat / tabaka arzı değil, tamamını kuşatmaktadır.

Erzurumlu İbrahim Hakkı hazretlerinin Mârifetnamesi şu an için Kütüphanemde mevcut değil, dolayısiyle ona bakma fırsatım yok. Onu da siz değerlendirirsiniz artık…

A ç ı k l a m a

Malum olduğu üzere arz, yedi kat Sema, Kürsî, Arş-ı A’lâ ve bunların içinde olanların tamamına Âlem-i Halk (mahlûkat âlemi) denilmektedir. Öbürünün adı da Âlem-i Emr’dir. Bahsimizin dışında…

Müfessir, Müceddid, büyük âlim ve âriflerin beyanlarına göre, yedi kat semâ, bütün boyutlarıyla birbirlerini kuşatmış ve her bir kat diğerine göre ölçülemeyecek kadar geniş olan semâ demektir. Yani yumurtanın beyazı, sarısını kuşatıp etrafında bir dâire oluşturduğu gibi, semalar da birbirlerini öylece kuşatmıştır.

Bilindiği gibi ışık saniyede üçyüz bin km ile hareket ettiği halde, yaratıldığı günden beri hâlâ ışıkları bize ulaşamayan yıldızlar vardır.

Dünyaya en uzak yıldızın mesafesi, dünyâ ile ne kadar ise, o yıldızın, birinci kat semâ’ya olan uzaklığı da o kadardır.

Bu dünyâ, (güneş, ay, yıldızlar, gezegenler ve bilmediğimiz diğer ecsâm) birinci kat semânın yanında Arabistan çölüne atılan bir yüzük kadar ancak yer tutar. Birinci kat sema ve içindekiler, ikinci kat semânın yanında sadece Arabistan çölüne atılan bir yüzük kadar yer tutar. İkinci, üçüncü, dördüncü, beşinci, altıncı ve yedinci kat sema her biri diğerinin yanında o nisbette yer kaplar. [Risâle-i Kibrît-i Ahmer, Li-Muharririhî (S.H.T.), Şirket-i Mürettibiyye Matbaası, İstanbul, 1300, Adı geçen eserden hulâsaten]

Topyekün âlemin Rabbi olan Mevlâmız şöyle buyuruyor:

"O (Allah) ki yedi (kat) sema(yı) yaratmış, birbiriyle mutabık olarak[Mülk suresi, 3]

Yedi kat semanın üstünde bunları çepeçevre kuşatan Kürsî’dir, yani Allah’ın Kürsî'si gökleri ve yeri kuşatmıştır." [Bakara suresi, 255] Kürsî'yi de Arş-ı Muazzama kuşatmıştır. Bütün bunların hepsi içindekilerle birlikte Allahu Teâla'nın hükmü, idaresi ve tasarrufu altındadır.

Sevgili Peygamberimiz’den (s.a.v.) gelen haberlerde belirtildiğine göre, yedi semanın Kürsî içindeki büyüklüğü bir kalkanın içine atılmış yedi dirhem gibidir. Kürsî de Arş'ın içinde bir çölün ortasına atılmış bir demir halka gibidir. Ebu Zerr'in (r.a.) rivayet ettiği bir hadis-i şeriflerinde Rasûlullah Efendimiz (s.a.v.) bunların büyüklüğünü şöyle bir teşbihle / benzetmeyle açıklamıştır:

"Nefsim yed-i kudretinde bulunan Allahu Teâla’ya yemin olsun ki, yedi Sema ve yedi Arz'ın Kürsî'nin yanındaki büyüklüğü, ancak dünyanın bir çölünün ortasına atılmış bir halka gibidir. Arş'ın Kürsî’ye nisbetle büyüklüğü de, bu halkaya nisbetle çölün büyüklüğü gibidir." [İbn Kesîr, Tefsîru’l-Kurâni’l-Azıym, Beyrut, 1385/1966, I, 550]

***

Sual b) Her kat semâ, mukabili olan her kat arz-ı kuşatmış mıdır? Yoksa, semâların arzı kuşatması yok mudur? 

Cevap b- Yukarıda geçen ayet ve hadislerden, naklettiğimiz açıklamalardan anlaşılan o ki; I. kat sema arzın bütününü, II. kat sema da her ikisinin tamamını… tarzında ilh… bir kuşutma bahis mevzuudur. Veya en azından âcizane kasır anlayışım bu yöndedir.

Mesajınızın sonuna ilave ettiğiniz “AYRINTI/TETİMME/FÂİDE”yi de, yukarda vermeye çalıştığımız bilgiler muvacehesinde tekrar gözden geçirir, tashihe muhtaç gördüğünüz kısımları dilerseniz yeniden değerlendirebilirsiniz. 18 bin âlem hakkında da bkz. http://halisece.com/sorulara-cevaplar/791-18-bin-alem.html

Allâhu a’lemu bi’s-savâbi.

Wesselâm…

Go to top