Selamünaleyküm. Öncelikle safii mezhebine tabiiyiz. Beyimle çok ufak bir meseleden büyük bir tartışmamız oldu. Bu olayda bana bittin dedi. Ne için diyorsun dediğimde gözümde bittin dedi. Sonra tekrar söylenmeye başladı. Ben yokum artık, aramizda ne varsa goturdun, ne halin varsa gör, artık yapacakların umrumda değil vb şeyler dedi. Bosadin mı yani dedim hayır dedi. Şafii mezhebinde her kinaye 1 talak sayildigindan kavgada beyim 3 kez kinayeli laflar kullandı. Boşamak için demedim dese de o sinirle niyetini nerden bilecek? Ben onu anladım. Şuanda da ona karşı öfkem dinmiyor. Evliligimiz bittiyse evleri ayiracagim. Ancak beyimi seviyorum. Söylediği kinayeli sözler her seferinde ayrı talak icin değildi buna eminim ancak fikhi bilgim yok. Aynı kavgada söylenen bu laflar bir talak mi sayılır yoksa evlilik bitti mi? Selametle.

Soru: Serpil tarafından yazıldı. Kategori: Soru - Cevap

*******

Ve aleyküm selam.

Malumunuz talak”, nikâh bağlarını çözmek, demektir. Evli her erkeğin, üç talak hakkı vardır. Talak (boşama) sözleri; hatırlanacağı üzere “sarih” yani açık söz ve “kinaye” (kapalı) ifade yoluyla olmak üzere iki çeşittir.

Sizin meseleniz kinaye yoluyla olduğuna göre onu ele alalım.

Kinaye yoluyla talak sözleri, boşamak manasına geldiği gibi başka manaya da gelen lafızlardır. Mesela “babanın evine git”, “evimi terket” ve “nereye gidersen git” ve de sizin aranızda geçen sözler gibi… Böyle bir sözü söylerken, boşamayı kasteden adamın hanımı boş olur; başka bir manayı kastederse, boş olmaz. Meselenin teferruatı / detayı için Dört Mezhebin Fıkıh Kitabı’na ya da bir Şâfiî İlmihali’ne bakabilirsiniz.

Madem kocanız bu sözleri boşamak kastıyla söylemediğini ifade ediyorsa, hüküm de ona göre olur, talak vaki olmaz. Zira İslâm hukukunda, ‘ed-Da’vâ bi’l-murâdi bâtıletün: Murâd ile dava / iddia bâtıldır’ düsturu esas alınır. Binaenaleyh sizin ona ısrarla ve kendisini yanlışa sürükleyecek-kışkırtacak tarzda, ‘burada sen talakı / boşanmayı kastediyordun, bunu demek istiyordun, maksadın-niyetin buydu’, demeniz, âmiyane tabirle niyet okumaya kalkışmanız hukuken geçerli olmadığı gibi, ahlâken de çok yanlış ve tehlikeli bir tutumdur, şer’an / dinen de hükmü değiştirmez. Kısacası kocanızın söylediğinin aksi yöndeki bir iddia / iddianız sahih (geçerli) olmaz. Fıkhen / hukuken buna itibar olunmaz. Zira şeriat, zahire göre hükmeder, niyetlere / gizli hususlara göre değil. O halde bu gereksiz ve yıkıcı, şeytanî vesveseyi-evhamı bırakıp güzel-güzel geçinmeye, bundan böyle daha dikkatli davranıp aileyi-yuvayı bozup dağıtmamaya azamî gayreti gösteriniz.

Müslüman erkekler de çok ihtiyatlı davranmalı ve her şeye rağmen bu tip tehlikeli sözleri sarf etmekten daima kaçınmalıdır. 

…Ve siz de artık değişik rumuzlarla sürekli “temcit pilavı” gibi aynı şeyleri ısıtıp ısıtıp tekraren bize yazıp cevap istemekten de vaz geçiniz! İşimiz-meşgalemiz, sadece siz değilsiniz. 

Go to top