Hocam Selamun Aleyküm,Aşağıdaki şekilde sorularım olacaktı :1) Bir erkek kendisine sadece hanımı uyarak iki kişi cemaatle namaz kılabilirler mi? Namaz esnasında kadın erkeğin sağında ve az mesafe olacak kadar gerisinde mi durur, yoksa tam arkasında bir saf miktarı mesafe olacak kadar geride mi durur ? 2) Yeni alınan gömlek, pantolon, çorap gibi elbiseler ve halı seccadeler yıkanmadan kullanılır mı, yani temizliklerine güvenilir mi ? Yoksa şüphe ederek önce yıkanmalı mı ? 3) Büyüklerin sohbetleri özel arabada işe gidip gelirken dinlenebilir mi, yoksa edeben dinlenmemesi daha mı uygun olur ? Arabada dinlense dahi abdestli olmak şart mıdır ? Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

Soru: Yusuf tarafından yazıldı. Kategori: Soru - Cevap

*******

Ve aleyküm selam.

Üç sorunuzun üçü de daha önce sorulup cevaplanmış meseleler. Hatta biri var ki, çok kısa süre öncesi sizin tarafınızdan tevcih olunmuş idi. Bize sormak yerine sitede arayıversiydeniz rahatlıkla bulabilir, hem daha etraflıca yararlanabilirdiniz. Maalesef sürekli bunları söylemekten biz yorulduk. Ama ne hikmetse sizler bıkmadınız. Oysa vakit israfına sebep olduğunuzun farkında olmalısınız ki, bu da büyük vebaldir malumunuz. Bu ikaz ve hatırlatmaları tekraren yaptıktan sonra gelelim sorularınızın cevabına…

1. Bu sorunuzun cevabı için bkz. Cemaatle namazda safların tanzimi başlıklı yazımızda şunları kaydetmişiz:

“…Sizin ve hemen hepimizin yaptığı gibi, evde ailece cemaatle namaz kılınabilir. Aile fertleri şu düzene göre dururlar:

Baba (tabii varsa ve arada ise) imam olur, erkek çocuklar onun arkasına, anne bir saf gerisine, kız çocukları da onun bir saf gerisine dururlar. Fakat yer müsait değilse, bunlar birer ayak boyu geri dururlar. Hep beraber cemaatle namazlarını eda ederler.

Evde sadece karı-koca varsa, bu durumda erkek imam olur, kadın da cemaat olur. Kadın, imamdan bir saf boyu geride durur. Fakat yer müsait değilse, kadın imamın topuk hızasını geçmeyecek şekilde yanında durabilir. Tam hizasında durursa namaz bozulur. Namazı bu şekilde cemaatle kılmak sünnettir, kılanlar cemaat sevabını alırlar…”

2. Eşyada asıl olan mubahlıktır”. Yani aksine bir hüküm bulunmadıkça her şeyde esas olan mubah ve temiz olmasıdır. Başka bir ifadeyle, necis / pis olduğu kat’î olarak bilinmedikçe hepsi temiz kabul edilir. Ama temiz olup olmadığına dair bir şüpheniz varsa, bütün bunları yıkadıktan sonra kullanırsınız. Bu usûl ve yöntem ihtiyata daha uygun olur. Bkz. Ef'âl-i mükellefîn nedir? başlıklı yazının 5. Maddesi.

3. Evet, daha önceki sorunuza cevabımızda da belittiğimiz gibi, her an, her yerde abdestli olmak güzeldir, tavsiye ve tercihe şayan olan davranış odur. Ancak sohbet dinlemek için de şer’an tabii ki abdestli olma şartı yoktur. Hele hele bu dinleme arabada bir cihazdan olacaksa tabii ki caizdir. Abdestin farz ve şart olduğu yerler bellidir. Mesela Kur’an-ı Kerim’e dokunmak gibi… Kaldı ki abdestsiz olarak onu da okumak caizdir. Maamafih bu gibi şeyler, özellikle dikkat ve hassasiyet gerektiren istifade ve istifaza (bilgi edinme ve manevi hazz alma) gayesiyle sohbet dinleme gibi usûller / uygulamalar insanın sükûnet üzere derli toplu olup, dikkat ve hassasiyetini oraya teksif etmesini gerektirir. Aksi halde dağınık bir zihinle bunu yapmak, kendi kendini kandırmaktan öte geçmez. Bunu da unutmamak lazım... Meseleyle ilgisi bakımından aşağıdaki linklere de mutlaka bkz.

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/4253-yururken-abdestli-abdestsiz-kur-an-i-kerim-ve-salevat-i-serife-okuma.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/2481-toplu-tasima-araclarinda-kur-an-okumak.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/2403-2014-12-17-17-22-25.html

http://www.halisece.com/tasavvuf/207-daimi-murakabe-ve-daimi-zikir-hali.html

Go to top