Selamun Aleyküm Hocam benim bir sorum var küfür olan sözleri bazen ister istemez aklımızdan geçirebiliyoruz ama bu gibi sözleri söylemek istemiyoruz bu sözler insanın aklından geçince imana zarar verir mi? cevaplarsanız sevinirim

Soru: Dost tarafından yazıldı. Kategori: Soru - Cevap

*******

Ve aleyküm selam.

Dost’um; anlattığınız hususlar imana zarar vermez, kişiyi kâfir yapmaz. Çünkü bu sözleri dilinizle söylememiş, kalben de tasdik etmemişsiniz. Üstelik bunları düşündüğünüzden dolayı şüphe yok ki üzülüyorsunuz. Üzülmeniz, bu tür kötü inanca sahip olmadığınızı gösterir. Bunun adı vesvese’dir… Kalbinize Şeytan ilka etmektedir. Bunlardan da mutlaka kurtulmaya çalışmanız lazım.

Bilindiği gibi vesveseyi insana Şeytan verir, şeytan aklına-fikrine-kalbine getirir. Söylemişsin, tasdik etmişsin gibi de baskı kurar. Bu nevi vesveselerde Şeytan önce şüp­heyi kalbe atar, fakat kalp hemen aksülamel (reaksiyon) gösterir, savun­maya geçer. Eğer bu esnada savunmayı bırakır da kabul ederse, Şeytan birinci atışta hedefe isabet ettirmiş olur. Fakat kalp kabul etmezse, Şeytan bu defa orada bir iz bırakır, bir leke oluşturur. Bir süre sonra da hayâl aynasına imana aykırı bazı pis düşünceler akseder / yansır. Bu görüntü ve leke kalbin hırçınlaşıp feryat etmesine, sıkılıp daralmasına kâfi gelmiştir. Sonunda “Eyvah!” diyerek ilk hastalık mikrobunu kapar ve Allah korusun ümitsizliğe düşer.

Vesvese mikrobunu kapan mü’min, kalbinin Allahu Teâla’ya karşı edepsizlik ettiğini sanır, telaşa kapılır, titrer ve bir­denbire heyecan dalgası bütün bedenini sarar. Böyle bir vesveseye kapılan insan öncelikle telaşa düşmemeli, endişe etmemelidir. Telâş ve endişeye sebep olan şeyin hakikatte var olması icap eder. Oysa kalbe gelen düşünceler hayâl ürününden başka bir şey değildir. Hayâlden geçen küfürlerin ve çirkin sözlerin de bir değeri ve bir önemi yoktur. Üstelik imana bir zarar da vermez. Binaenaleyh insanın, kendisini küfre iten şeyleri hayâl etmesi, onu küfre götürmez. Bir şeyin hayâlden geçirilmesi bir karar ve hüküm sayılmaz; küfür sözlerinin ve çirkin ke­limelerin dille söylenmesi ancak bir hüküm ifade eder. Küfrü ve çirkin sözü hayalin­den geçiren insan bunu söylemiş değildir ki, mes’ul olup günaha girmiş ve imanı gitmiş olsun…

Kalbe gelen küfür sözler esasen kalpten gelmiyor, bunun için de kalbe ait değildir. Filasıl bu sözlerden kalp rahatsız olup sıkılıyor, daralıyor, bunalıyor... Kalbin bir ürünü olmadığı için bir vesvese / kuruntu ve evhamdan başka bir şey değildir.

İnsanın kalbine gelen, hayâl aynasına yansıyan bu çirkin / küfür ve günah olan sözler Şeytan’ın santralinden geliyor. Kalpte melek il­hamı ile Şeytan vesvesesinin birbirine yakın olması imana bir zarar vermez. Yeter ki mücadeleyi hayvanî ruh (Şeytan ve nefis) değil, melekî ruh (Rahmânî kuvvet) kazansın.

Peki, vesvese nasıl olursa zarar verir?

İnsan, vesvesenin zarar vereceği vehmine kapılır, zarar verdiğini düşünürse zarar görür. Böylece kalbini sıkıntıya sokmuş, ıztıraba sürüklemiş olur. Çünkü hayâli hakikat san­mıştır. Bir Şeytan işi olan vesveseyi kendine mâl et­miştir. Tehlikeli sanmış, tehlikeye düşmüş­tür. Zaten Şeytan da bunu istemektedir ve onun istediği olmuştur.

Bu vesveseden kurtulmak için hemen Eûzü-Besmele ile Felak ve Nâs surelerini okuyarak çokça okumak, Şeytanın şerrinden Allah’a sığınmak lazım. Ayrıca şu istiâzeyi de sıkça tekrarlayınız: “Eûzü bi-kelimâtillâhi’t-tâmmâti küllihaa min şerri mâ halaq”.

Sorunuzla ilgili daha geniş bilgi için lütfen aşağıdaki linklere de mutlaka bkz. dikkatle okuyunuz:

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/3835-istemeden-elinde-olmadan-mustehcen-seyler-dusunmek.html

http://www.halisece.com/islami-makaleler/859-seytani-bir-illet-v-e-s-v-e-s-e.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/1934-imani-takviye-ve-vesveseden-kurtulmak.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/3778-itikadi-esaslarda-vesvese-illeti-hukmu-ve-caresi.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/4206-vesvese-hastaligina-kapildim-cok-korkuyorum.html

Go to top