Evlilik öncesi görüşme

selamün aleyküm hocam. İrşadınız muvaffak olsun inşallah. Evlilik düşünen bireyler nikah veya nişan öncesi neler konuşabilir, neler konuşamazlar? Bunun bir sınırı var mıdır? misal canım, cicimli konuşabilir mi veya tahrik edici konuşmalar.. vs?

Soru: HARUN. tarafından yazıldı. Kategori: Soru - Cevap

*******

Ve aleyküm selam kardeşim;

İslâm hukuku ve ahlâkına göre nikâhtan önce erkek ve kadın iki yabancı insan durumundadır. Karşılıklı görüşüp konuşmaları da bu ölçü çerçevesinde yürür. Binaenaleyh evlenmek düşüncesiyle görüşecek olan tarafların yanında, mutlaka üçüncü bir şahıs bulunmalıdır. Aksi halde “halvet” olarak tabir edilen “başbaşa yalnız kalma” durumu söz konusu olur ki, bu asla caiz değildir.

Konuşmalar da öyle dillendirdiğiniz türden tahrik edici zevzek, yılışık, cıvık, yapmacık kavram ve tavırlarla değil, ciddi olmalı, edep-âdap sınırları kollanmalıdır. Haram-helâl sınırlarını aşmamaya dikkat etmelidir.

Daha önce de -maalesef temel İslâmi bilgilerden mahrum bazı kişiler tarafından- buna benzer sorular dile getirildi, onları da vaktimiz nisbetinde cevaplamaya çalışmış idik. Şairin, “Cehlin böylesi sehl (kolay) olmaz” dediği gibi, cidden bu denli dinî hayattan uzak ve bilgisiz bir toplum; insanı ürkütüyor, korkutuyor, endişelere gark ediyor!

Meselenin detayı için lütfen aşağıdaki linklere bkz. ve dikkatlice okuyup gereğince hareket etmeye gayret ediniz.

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/2567-kiz-arkadas.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/976-islam-da-flort-ve-zina-turleri.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/1743-zinaya-yaklasmayin-isra-suresi-32.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/4153-daha-once-flort-etmis-kizla-tanisip-evlenmek.html

Go to top