Hayırlı günler Ramazan ayı geldiğinde Hale'n sütten kesmediği 28 aylık çocuğu bulunan kadının oruç tutmama ruhsatı var mıdır, yoksa 24 ay tamamlanınca oruç tutmama ruhsatı kalkar mı?

Soru: Ayşe Aşık tarafından yazıldı. Kategori: Soru - Cevap

*******

Selamün aleyküm. Bilmukabele hayırlı günler.

Gerek anneyi gerekse bebeği sağlıkları açısından oruç, eğer olumsuz yönde etkiliyorsa, 28 aylık da olsa anneye oruç tutmama ruhsatı vardır. Bilâhare kaza eder.  

Yani doğum yapmış, çocuk emzirmekte olan anneler, çocuğun ya da anne kendisinin zarar göreceğini (güçlü ihtimâl olarak) düşünüyor ve bundan endişe ediyorsa, orucunu tehir eder, daha sonra tutarlar. 

Emzirmede müftâ bih olan (kendisiyle fetva verilen) hüküm, İmammeyn’in ve eimme-i selâsenin (rahımehumullah) görüşlerine göredir, iki yıldır. Bununla beraber, icap eden hallerde de mümkünse, gerek kız gerekse erkek çocuğun emzirilmesi, İmam-ı Âzam hazretlerinin içtihadı olan otuz ayı geçmemelidir.

Ancak çocuğun beslenme problemi varsa, bu sürenin uzatılmasında da bir mahzur olmaz. Çünkü haram olduğunu bildiren bir hüküm yoktur. Dolayısiyle emzirme süresi iki buçuk seneyi (otuz ayı) geçtiği takdirde dahi, gerekiyorsa ve çocuğun vücudunda sıhhatine zarar vermeyecek ise devam edilebilir.

Fakat unutulmamalıdır ki, genelde çocuğa sütün faydalı olduğu dönem, şerîatın belirttiği iki-iki buçuk senedir.

Bu meseleyle ilgili detaylı bilgi için lütfen aşağıdaki linke bkz.

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/3789-emzirme-suresi-2.html

Go to top