Selamün aleyküm hocam, örneğin öğle namazının ilk sünnetini kıldık, kılmayan birini cemaatle kılmak için beklerken konuşuyoruz, şakalaşıyoruz ve zaman geçiyor, sonra da cemaatle kılıyoruz, bunda bir sakınca var mıdır?

Soru: Abdullah tarafından yazıldı. Kategori: Soru - Cevap

*******

Ve aleyküm selam kardeşim;

Sünnet olsun farz olsun, iki namaz arasında konuşmak veya başka dünyevî bir iş yapmak, ne ilk kılınana ne de sonra kılınacak olana sıhhati bakımından zarar vermez. Namazların kabulü açısından bir sıkıntı olmaz.

Ancak unutmamak gerekir ki; namaz, erkânıyla-ef’âliyle tamamen bir huzû ve huşû işidir. Binaenaleyh arada konuşmak, gülmek, şakalaşmak huzû-huşûu bozar, huzuru temin bakımından zarar verir. Bu Sebeple namaz öncesi ve sonrasında sükûnet üzere bulunulması lazımdır. Hatta mümkünse, namaz için ayağa kalktığında kişi, önce; üç kere istiğfar, üç kere de salavat-ı şerife getirdikten sonra,

Eûzü billâhissemîıl alîmi mineşşeytânirracîm. Rabbi eûzübike min hemezâtişşeyâtıyn ve eûzübike Rabbi en yahduruun” deyip Besmele ile Qul eûzü bi-Rabbinnâs... sûresini okumalı, ardından da Teşrık Tekbiri getirdikten sonra niyet edip İftitah tekbiri ile namaza giriş yapmalıdır. Namaz içinde ve dışında ihlâsı nisbetinde, şüphesiz bunun büyük faydalarını görecektir.

Velhâsıl, sözünü ettiğiniz ve biraz da lâubâlilik kokan o durum, namazın geçerliliğine zarar vermemekle beraber, bu ibadetten beklenen manevi karşılığı, ecri-sevabı-mükâfatı azaltabilir. Bu da az kayıp sayılmaz musallî bir mü’min için.

Öyle değil mi?

Bu meseleyle ilgili daha geniş bilgi için lütfen aşağıdaki linke de mutlaka bkz. ve dikkatle okuyunuz.

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/3991-sunnetle-farz-arasinda-ara-verip-dunyevi-bir-is-yapmak.html

Go to top