Hocam, bir adam hanımına aynı yerde şakayla bir, iki veya üç kere boş ol boş ol derse, bu söz nikâhı düşürür mü dediler? Buna ne cevap verebiliriz?

Soru: Bir okuyucumuza sorulmuş. Kategori: Soru - Cevap

*******

Selamün aleyküm.

Değerli kardeşim;

Hepsi de nikâhı düşürür. Bir kere söylerse ric'î talakla, iki kere söylerse bâin talakla, üç kere söylerse geriye dönüşü olmayacak şekilde boş olurlar. Bu son şekil aslında sünnete uygun bir boşama usûlü değildir, fakat geçerlidir. Yani aynı mecliste üç kere ‘boş ol’ veya ‘boşadım’ demek her ne kadar İbn Teymiye ve bazılarınca tek talak kabul edilmiş olsa dahi… Diyanet ve günümüz ilahiyatçılarınca, medya müftülerince de bu yönde fetva verilse bile, 4 Sünnî Mezhebe göre bunun üç talak kabul edildiğini özellikle hatırlatmak isteriz. Dileyen dilediğini alır. İsteyen Ehl-i Sünnet’in görüşlerine göre amel eder, isteyen de ehl-i bid’atin görüşleri istikametinde hareket eder. Herkesin vebali kendisinedir.

Ayrıca unutmamak lazım; nikâh ve talak mevzuları, mes’eleleri çocuk oyuncağı değildir, şaka-maka götürmez, çok dikkatli olmak ciddiyeti elden bırakmamak lazımdır. Bu durumun hassasiyetini hatırlatan Rasûlullah Efendimiz (s.a.v.) bir hadis-i şeriflerinde şöyle buyurmuşlardır:

"Üç şey vardır ki, onların ciddisi de ciddi, şakası da ciddidir: Nikâh, talak, ric'at (ric’î talakta boşamaktan geri dönme, vaz geçme)." [Ebu Davud, Sünen, Talak 9, Hadis no: 2194; Tirmizî, Sünen, Talak 9, Hadis no: 1184] 

Evet, mecburiyet ve zaruret hallerinde boşamak da, boşanmak da vardır, helâldir. Fakat "Allahu Teâla'ya, helâl kıldığı şeylerin en sevimsizi (yani en çok buğz ettiği şey de) talaktır." [İbn Mâce, Sünen, Nikâh, 1; Beyhakî, es-Sünenü'l-Kübrâ, 7, 322; Hâkim, Müstedrek, 2, 196]

Bunu da hiç, ama hiçbir zaman hatırımızdan çıkartmamak, hemen her sıkıntıda boşanma yolunda değil, evliliğin devamı yönünde sabırlı-musâmahalı, anlayışlı ve yumuşak adımlar atmaya çaba göstermek gerekir. 

Go to top