Selamünaleyküm. Eşim beni daha önce iki talakla bosadi. Şuan tek talak hakkımız var. En son gene biseye sinirlendi ve mutfakta yemek yerken masadan kalkıp odaya geçti. Söylenmeye devam etti. Çok çok özür diliyorum yazdığım icin "s….r ol git orspu" dedi. Ben şok oldum. Hemen gitmedim yanına. 5 dakika sonra sen ne dedin diye gittim. Özür dilerim orspu dedim ama sonra düzelttim orspu gibi laf verme dedim dedi. S….r ol git dedin dedim. Yok valla öyle bişey demedim sen yanlış duymuşsundur dedi. Ama ben duydum. O demedim diye yemin ediyor desem bile boşamak için demem öyle hanım mi bosaniriz diyor. Hocam bu durumda durumumuz ne? Bir de şahıslar hakkında soru sorabiliyor muyuz? A…… dergisi okunabilir mi?

Soru: Vildan Kasırga tarafından yazıldı. Kategori: Soru - Cevap

*******

Ve aleyküm selam.

1. Eşiniz daha önce iki talakla boşamasının ardından iddet bekleyip sonrasında da yeni bir mehir ve yeni bir nikâhla mı birlikteliği devam ettirdiniz, yoksa hiçbir şey olmamış gibi mi yolunuza devam ettiniz? Eğer yeni bir nikâhla evlliği sürdürüyorsanız tabii ki bir talak hakkınız kalmış. Öbür türlüsünün (hiçbir şey olmamış gibi beraberliği sürdürmenin) meşrû olmadığını anlatmaya zannederim gerek yok, tek kelimeyle zina olur.

2. Eşinizin söylediğini duyduğunuzu iddia ettiğiniz o küfürlü sözler, kinyevî ifadelerdendir. O cins küfürlü kelimeler nikâha zarar vermese de, günahı-vebâli muhakkaktır. O bakımdan bunu unutmamak, dilimizi o nevi çirkin ve tehlikeli sözlere alıştırmamak, eğer ağzımızdan kaçmışsa mutlaka hemen nedâmetle tevbe ve istiğfar etmek lazımdır.

Daha önce de defalarca belirttiğimiz üzere, kinâye lafızlarla talakın meydana gelmesi için niyete ihtiyaç vardır. Zira sarf edilen sözlerin hem talak da hem de başka mânâlarda kullanılma ihtimâli vardır. Bunun için fukahanın / ulemanın hepsi, "Kinaye lafızla söylenen talak ancak niyet ile vâki olur, çünkü hangi mânâda kullanıldığı açık değildir" demişlerdir. Binaenaleyh talak niyeti olmadan eşine, ya da eşinin annesine yapılan hakaret ya da küfür ile karışık kinaye lafızlarla boşama gerçekleşmez. Fakat görülen o ki, sizin bu noktada çok dikkatli olmanız gerekiyor. Nikâhta kalan o tek bağı da bir şekilde kopartırsanız, evliliğinizi geriye dönüşü olmayacak şekilde bitirmiş olursunuz!

3. Son sorunuzun cevabı için bkz. http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/2797-usulde-ifrat-tefrit-ve-halife-i-muslimin-e-isyan.html

 

Önemli not: Bu ve benzeri nikâh-talak-küfür meseleleri o kadar çok ve geniş işlendi ki sitede, tekrar tekrar sormak yerine lütfen onları bulup bkz. dikkatlice ve anlayarak okumaya çalışınız. 

Go to top