Esselamün Aleyküm Hocam. Hayırlı günler. İstinşak ve mazmaza ile ilgili konulara sitede baktım fakat cevap bulamadım. Büyük İslam İlmihaline ve Nimetül İslam İlmihaline de baktım bulamadım veya vardı fakat ben anlayamadım. Birkaç sitede tesadüfen gördüydüm onlar soru işareti oluşturdu o sitelerde de farklı farklı şeyler yazıyordu o sitelere güvenemedim. Vaktiniz varsa cevaplarsanız memnun olurum.

1- İstinşakta suyu burna verirken mübalağa yaparken aldığımız su genzimizden geçip ağzımıza kadar geldiği zaman ve yuttuğumuz zaman gusle engel olur mu? Yani aldığımız suyu dışarı mı vermemiz gerekiyor?

2- Mazmazada da aynen birinci sorudaki gibi aldığımız suyu içtiğimiz zaman gusül olur mu? Dışarıya mı vermemiz gerekiyor?

3- İstinşak ve mazmaza yaparken üçer kere mi yapmak gerekir yoksa birer kere de yapmamız yeterli olur mu?

4- İstinşakta verdiğimiz su genizden yuttuğumuz zaman geçerli oluyorsa burnumuza verdiğimiz su burnumuzu acıtmadan genzimizden geçerse olur mu? Hayırlı günler.

Soru: haci2014 tarafından yazıldı. Kategori: Soru - Cevap

*******

Ve aleykümü’s-Selâm kardeşim;

4 madde halinde yazdığınız, fakat aslında hemen hepsinin biribirini tamamlayan ya da hemen aynı şeyleri muhtevi şeyler olup tek cümlede toparlanabilecek sorularınızın cevaplarına gelince… Dilerseniz biz de sizin üslûbunuzu bozmayalım, gene meseleleri maddeler halinde ele alalım.

1-2. Mazmaza ve istinşakta doğru olan, yapılması lazım gelen ağzımıza aldığımız suyu imkân nisbetinde yutmayıp dışarı atmaktır. Zira bu mâ-i müsta’meldir / kullanılmış sudur, hükmü ise temiz olmakla beraber temizleyici değildir. Ancak su boğazımızdan geçerek genzimize kadar gelip yuttuğumuzda da gusle engel olmaz, çünkü farz yerine gelmiştir. Vesvese yapmaya gerek yok. [Geniş bilgi için bkz. el-Cezîrî, Mezâhibü’l-Erbaa, Taharet bahsi]

3. Gusülde ağzı ve burnu bir defa yıkamak farzdır; bu olmazsa gusül de olmamış olur. Diğer iki yıkama ise sünnettir, sünnetler ise farzların eksik ve kusurlarını giderir, ayrıca mü’mini sevap ve şefaate nail eder. İmkân varken -kat’iyyen- farzlarla yetinmeyip sünnetleri de yerine getirmek gerekir. Mü’mine yakışan budur. Gusülde ağız ve burunu yıkamanın temel ölçü ve sınırı, ağıza bolca su verip çalkalamak, buruna bolca su verip genize kadar çıkmasını sağlamaktır.

4. Bu sorunuzun cevabı da ilk maddede verildi.

Mevzu ile ilgisi bakımından aşağıdaki linklere de bir göz atmanızı tavsiye ederiz.

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/2155-banyo-adabi.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/1863-ramazan-da-ihtilam-mazmaza-istinsak-ve-ibadetler.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/3220-oruclu-iken-taharet-mazmaza-ve-istinsak.html

Go to top