Hayırlı akşamlar hocam. Kara Davut kitabını öneriyor musunuz? Ayriyeten farklı yerlerden salavat ı şerife okumak ne kadar doğru, mesela Cevheratul Kemal sigasi varmış, bi tanıdığım söyledi, ne kadar güvenilir? Bir de hatimin fazileti ve diğer hususlar ile Rasulullah Efendimiz ve varislerine muhabbet gerekliliği konusunda neler anlatılabilir? Yardımcı olursanız sevinirim. Şimdiden Rabbim razı olsun, hizmetlerinizi makbul eylesin.

Soru: Aysegul tarafından yazıldı. Kategori: Soru - Cevap

*******

Selamün aleyküm. Size de hayırlı akşamlar.

1. Kara Dâvud isimli eser, Muhammed b. Süleyman el-Cezûlî hazretlerinin Delâilü’l-ħayrât adlı salavat mecmuası üzerine yapılmış en meşhur Türkçe şerhtir.

Asıl adı Tevfîku muvaffikı’l-hayrât fî îzâhi meâni Delâili’l-hayrât (Tevfîku muvaffikı’l-hayrât li-neyli’l-berekât fî hidmeti menbai’s-saâdât şerhu Delâili’l-hayrât) olan bu eserin müellifi, Kanûnî Sultan Süleyman devri müderrislerinden Kara Dâvud İzmitî’nin (948/1541) neslinden geldiği tahmin edilen Karadâvudzâde Mehmed Efendi’dir (ö. 1170/1756). Mehmed Efendi’nin hayatı hakkında kayda değer bir bilgi yoktur. Kitap, Bursalı Mehmed Tâhir Efendi tarafından yanlışlıkla Kara Dâvud İzmitî’ye nisbet edilmiştir.

Mehmed Efendi eserinde alışılagelen şerh usûlünü takip etmemiş, salavat ve duaların nakledilmesi sırasında değişik mevzulara geçmiş, bunları birbirinden farklı kıssa ve tasavvufî menkıbelerle zenginleştirmiştir. Bundan dolayı eserin hacmi genişlemiş, şerh olma mahiyetini aşarak te’lif hüviyetini almış, ahlâk ve siyer mevzularını işleyen bir mev‘iza kitabı haline gelmiştir. Kitabı bir girişten sonra, sekiz bölüme (hizbe) ayırmak mümkündür. Dileyen okuyup istifade edilebilir. Detaylı bilgi için lütfen aşağıdaki linke bkz.

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/800-delail-i-hayrat-kitabi.html

2. Dualar, salavât-ı şerifeler pek çoktur… Ve bunlar -tabiri caizse- aspirin gibidir, reçete gerekmez. Yani okumak için ayrıca bir izne tâbi değildir, okunabilir. Ancak ehl-i maneviyat için âdap ve usûle uygun olan, tavsiye edilenleri okumaktır. Öyle her her görüp karşılaştığını değil.

3. Bu sorunuzun cevabı için siteden faydalanabilirsiniz. İhtiyacınıza göre tarayıp okuyabilirsiniz. Aynı şeyleri durmadan tekrar etmenin bir gereği yok. Kaldı ki o hizmetle meşgul ve mes’ul olan kişinin, bunları bilmesi veya nereden/nelereden nasıl öğrenip bellemesi gerektiğinin şuur ve idrakinde olması lazım, öyle değil mi? Maamafih bu hususlarda Mektûbat-ı İmam-ı Rabbâni, Mektuplar Risâlesi, Risâle-i Kibrît-i Ahmer, Miftahu’l-Kulûb v.b. eserler başlıca kaynaklardır. Bunlardan azami derecede faydalanabilirsiniz. 

Rabbim sizden de râzı olsun, bilmukabele bizden de hayır-dualar.

Go to top