Selamün Aleyküm Hocam, Hayırlı günler, Allah (c.c.) afiyetler ve iyilikler ihsan eylesin. Hocam köpek necisi ile ilgili sorum olacaktı. Sitenizi araştırdım sorumla ilgili bilgiler var fakat bende biraz vesvese ve temizlik hastalığı olduğu için tekrar sorma zarureti hissettim. Eğer vaktiniz ve imkanınız varsa sorumu cevaplarsanız memnun olurum. Şimdiden kusuruma bakmayın. Hocam, Hanefi mezhebine göre sadece köpeğin salyası ve tersi necis olduğunu öğrendim. Köpeğin vücudunda necis bir şey yoksa köpeğe sürtünme ile elbise necis olmuyormuş. Sorum ise bir tane araba almayı düşünüyoruz. Araba sahibinin de köpeği var. Dolayısıyla köpeği de arabanın heryerinde dolaşmıştır. Heryerine salyası tersi bulaşmış olabilir. O arabayı almak uygun olur mu? Alırsak arabayı temizlemek için nasıl yöntem kullanmak gerekir. Sadece ıslak bezle vs. silmek yeterli mi yoksa 7 defa mı silmek gerekiyor. İki kurudan necis bulaşmaz; anladığım kadarıyla, arabanın koltukları necis olduğu halde kuru olup elbisemiz de kuru olursa necis bulaşmaz fakat arabanın koltuğu kuru olmasına rağmen yağmurdan dolayı elbisemiz ıslanırsa o zaman elbisemiz necise temas edince necis olur. Araba uygun fiyat ve temiz (donanımsal ve mekaniksel). Bu fırsatı da kaçırmak istemiyorum. O yüzden aklıma takıldı ve sizi rahatsız ediyorum. Tekrardan kusura bakmayın. Hayırlı günler.  

Soru: Onder tarafından yazıldı. Kategori: Soru - Cevap

*******

Ve aleyküm selam. Size de hayırlı günler, mukabil hayır-dualar…

Söz konusu arabayla alakalı olarak öncelikle yapmanız gereken şey; araştıracaksınız, sahibine ve yakınlarına-bilenlere sorup soruşturacaksınız. Eğer kuşkulandığınız gibi köpeğin salyası ve tersinin bulaşma ihtimîli yüksekse, bunun fıkhî usûle göre bugünkü mevcut şartlarda temizlenmesi de âdeta muhâl bulunduğuna ve siz de zaten vesveseli birisi olduğunuza göre, vaz geçiniz bu arabayı almaktan… Çünkü bu durumda arabının ucuz olması, görüntü olarak temiz ve donanımlı bulunmasının bir kıymet-i harbiyesi olmaz.

Nasip-kısmet deyip başkalarına bakınız. Bir Müslüman için maddî ve manevî temizlik önemli olduğu gibi, iç huzuru da bir o kadar mühim... Öyle değil mi?

Velhâsıl, hikmet ehlinin tabiriyle, "Huz mâ safâ da' mâ keder" Yani  Güzel ve duru olanı al, çirkin ve bulanık olanı bırak.

Sitedeki bu meseleyle ilgili yazılara baktığınızı ifade etmişsiniz. Fakat diğer okuyucuların da okuyup yararlanmalı için söz konusu yazıların linkleri de hatırlatmış olalım:

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/1263-dinimizde-kopekler.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/2016-kopek-ve-mezheplere-gore-hukmu.html

http://www.halisece.com/arama.html?searchword=k%C3%B6pek&ordering=newest&searchphrase=exact

Go to top