selam ve esenlik üzerinize olsun.Hocam, bir arkadaşla müzakere ettik, yolculukta namaz için otobüsü durdursak, başkalarını beklettiğimiz için hakka girmiş olur muyuz? Namaz vazifemiz olarak Allah'ın herkes üzerinde hakkı olduğunu düşünerek hakka girmez diye düşündüm acizane.Ama içinden çıkamadım. Nedir acaba aslı ve bu durumda tavrımız ne olmalı diye sormak isterim. feyizli çalışmalar

Soru: HARUN. tarafından yazıldı. Kategori: Soru - Cevap

*******

Ve aleyküm selam.

Evleviyetle size tavsiyem; tedbirli davranarak otobüsünüzün mola yer ve saatlerinin namaz vakitlerine uyup uymadığına bakınız. Şuurlu hareketle otobüse abdestli bininiz. Mola yerlerinde vakit girmişse, namazınızı rahatlıkla ve kimseye minnet etmeden kılabilirsiniz.

Eğer otobüsünüz namaz vakitlerinde mola vermiyor, zaman da daralmış, vakit çıkmak üzere ise, otobüsü durdurmak da makul ve mümkünse rica edersiniz, durursa ne a’lâ, namazınızı eda edersiniz. Kimsenin de hakkına girmiş olmazsınız, zira ortada Allahu Teâla’nın hakkı var. Bu sizin keyfî bir icraatınız değil. Durmayacak olursa şayet, o takdirde otobüs içerisinde namazınızı kılarsınız.

Mâlumunuz, hareket hâlinde bulunan vasıtalarda namaz kılarken Kıble’ye yönelmek mecburiyeti yoktur. Vasıta istikametine doğru oturulan yerde îmâ ile kılınır.

Farz namazlarda ayakta durmak namazın şartlarından/farzlarından biridir ve buna kıyam diyoruz. (Nâfile namazlarda kıyam şart değildir.) Bu sebeple ayakta durmaya gücü yeten birinin ayakta durmadan kıldığı farz bir namaz caiz olmaz. Ancak otobüste ayakta duramayan birisi oturarak namazını kılabilir.

Âlemlere Rahmet Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) Efendimiz nafileleri deve üzerinde kılmış, farzları da yerde kılmaya dikkat göstermiş; ancak yerde kılmak mümkün olmadığı takdirde deve üzerinde kılınacağına işarette bulunmuştur.

Vasıtadan inmeye mâni olan haller

- Yerin çamur olması,

- Kafilenin (mesela otobüsün vs. vasıtanın, grubun) beklememesi,

- Binek hayvanın huysuz olup kaçması... gibi durumlar, fıkıh kitaplarımızda vasıtadan yere inmemeye özür olarak gösterilmiştir.

Binaenaleyh söz konusu durumlarda arabada koltukta oturarak namaz kılmanın bir mahzuru olmaz. Koltukta namaz kılınacağı vakit de îmâ ile kılınır. Îmâ, namazda rukû ve secde yerine başla işaret etmektir. Bu şekilde namaz kılan kişi rukû için başı biraz eğer, secde için ise rukûdan biraz daha fazla eğer, bu yeterlidir, karşı koltuğa başını-alnını koymaz. Nitekim secdede başını yere koyamayan kimsenin de, bir şeyi başına kaldırarak ona secde etmesi caiz değildir.

Go to top