Merhaba hocam ben bir yerde otururken eski tanıdığım bir amca geldi uzun zaman görüşmemiştik sohbet ederken annem geldi annem tanıyor o kişiyi eski komşumuz çünkü ne var ne yok felan derken annem gitti fazla durmadı benimde bu arada gözlerim adamda annem giderken adam bktı ama nasıl ne niyetler baktığın bilemiyorum aklım çok karışık Allah için yardım edin  

Soru: ali tarafından yazıldı. Kategori: Soru - Cevap

*******

Selamün aleyküm.

Merhaba kardeşim;

Meselenize geçmezden önce, bütün bu ve benzeri hadiselerin vukuuna sebep olan noktaya kısaca işaret edelim, olmaz mı?

Unutulmaması gerekir ki; İslâm’ın bütün emir ve yasaklarının, usûl ve âdabının, ahlâkî umdelerinin (ilke) hemen hepsinin sebep ve hikmetleri vardır. Hiç birisi boş yere konulmuş esaslar değildir. Mesela dinimiz kadın-erkek karma oturumları yasaklamıştır.

Neden?

Sebep için hiç uzağa gitmeye gerek yok. İşte sizin dile getirdiğiniz hadise, bunun en açık öğrneği… Aile münasebetlerinde, gidip gelmelerde, oturumlarda, konuşup görüşmelerde âdaba riayet edilmediği, haremlik-selamlık esaslarına uyulmadığı için nice çirkin ve de elîm olaylar meydana gelmekte… Hatta aileler dağılıp, ocaklar sönmekte… Bunu önlemenin tek ve geçerli çaresi, İslâmî ahlâk ve âdaba uymaktan geçmektedir. Evleviyetle bunu tesbit edelim, tamam mı?

Sonra da sizin meselenize gelebiliriz.

Kanaatimce senin bu yaptığın serzeniş ve yardım çağrısı, pek de akıllıca bir iş olmasa gerek. Öyle ya, kişinin niyetini bilemezsin, hatta ‘nasıl ne niyetle baktığını bilmiyorum’ diye de kendin açıklıyorsun bunu… Ki, bir başkasının niyetini bilmemen / bilemememiz de çok normal haliyle... Fakat ardından da şüpheni dile getiriyor ve aklının çok karışık olduğunu söylüyorsun. Madem aklın karışık, bu karışıklığı gidermek de senin elinde, iş sana düşüyor, bir başkasına değil. Çünkü olayı senden başka gören-eden yok, yaşayan sensin. O halde meşrû hudutlar çerçevesinde ortalığı fitneye, fesada boğmadan araştırıp soruşturacak, bu kördüğümü çözebildiğin kadarıyla çözecek ve rahatlamaya çalışacaksın ya da işi Allah’a havale edeceksin. Öyle değil mi?

“Allah için yardım edin hocam” demenin bir manası yok! Bu noktada bizim sana ne gibi bir faydamız olabilir?

Şayet bunun dinî-ahlâkî yönünü soruyorsan, tabii ki söz konusu kişinin o bakış tarzı doğru ve uygun bir davranış değil, çirkin bir huy... Yabancı bir hanıma kötü nazarla bakmak, Müslümana yakışmaz, yaraşmaz. Bu tutum ve davranış, İslâm’ın tasvip etmediği, “Zinaya yaklaşmayın” İlahî ikaz sınırları içersine giren yanlış bir hareket. Eğer anlatabiliyorsan, faydası olacaksa o şahsa anlatır, söz konusu bakışlarından rahatsız olduğunu hatırlatır, bir daha olmaması için uyarırsın. En önemlisi de, onunla olan ilişkilerinize mesafe koyarsınız, hatta gerekirse ailevî münasebetinizi kesersiniz. Bu mevzuda faydalanabilmen ve detaylı bilgi sahibi olabilmen için aşağıdaki linklere bk. ve mutlaka anlayarak okumaya çalış.

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/1743-zinaya-yaklasmayin-isra-suresi-32.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/821-kadin-erkek-birlikte-oturmak-caiz-midir.html

Go to top