selamun aleyküm hocam;   malum recep ayındayız. Recep ayında Perşembe , Cuma , Cumartesi oruç tutmanın fazileti nedir ? ayrıca bu oruç sadece recep ayında bir kereye mahsus olarak mı tutulması gerekiyor yoksa recep ayı boyunca her Perşembe - Cuma- Cumartesi tutmak gereklidir.  

Soru: Turan tarafından yazıldı. Kategori: Soru - Cevap

*******

Ve aleyküm selam.

Haram aylar olan zilkâde, zilhicce, muharrem ve recep aylarında perşembe, cuma, cumartesi günleri peşpeşe tutulan üç günlük orucun fazileti hakkında Enes bin Mâlik’in (r.a.) rivayet ettiği bir hadis-i şerifte Rasûlullah Efendimiz ( s.a.v. ) şöyle buyurmuştur.

"Her kim, herhangi bir haram aydan (zilkâde, zilhicce, muharrem ve receb-i şerif) perşembe, cuma, cumartesi olmak üzere, üç günü oruçlu geçirirse, kendisine (tuttuğu her güne karşılık) iki sene, (başka bir rivayette) yediyüz sene (diğer bir rivayette) dokuzyüz sene ibadet (sevabı) yazılır.” [Bkz. Taberânî, el-Evsat, H. no: f810; Deylemî, Müsnedü’l-Firdevs, H. no: 5696, 466; Abdülkadir Geylanî, el-Gunye, 1, 325; Gazâlî el-İhyâ, Kitâbu Esrâru’s-Savm, Fasıl, 3, 1, 281]

Hz. Enes’in (r.a.) bu hadis-i şerif hakkında, "Ben bunu Rasûlullah’tan (s.a.v.) işitmediysem kulaklarım sağır olsun" dediği rivayet edilmiştir. [Ahmed bin Hicâzî, Tuhfetü’l-İhvân, s. 10]

Görüldüğü üzere bu hadis-i şerifte, sorularınızın tamamının cevabı mevcut… Yani sevabı anlatılmış, bir kereye mahsustur da denilmemiş; dolayısiyle bu usûl üzere -imkânınız nisbetinde- kaç kez tutarsanız, va’dedilip müjdelenen bu ecre-mükâfata o kadar çok nail olursunuz.

Go to top