Hanımlar özel hallerinde Harem-i Şerif hudutlarına giremez mi?

Selamın aleyküm Sitenizde sorulara çok açıklayıcı birsekilde cevap verilmiş. Bu yüzden öncelikle teşekkür ederim.  Benim sorum bayanlar özel hallerinde mescidlere giremiyor.Mescid-i Aksa 144 bin dönümlük alandan olusuyor ve içinde Kubbetus sahra,Kıble mescidi var.Bu durumda bayanlar mescidi aksa nin 144 bin dönümlük alanina mi giremez yoksa icinde bulunan mescidlere mi giremez.  Allah razı olsun. 

Soru: Gül fidan tarafından yazıldı. Kategori: Soru - Cevap

*******

Ve aleyküm selam. Değerlendirmeniz için teşekkür ederim.

Sorunuza gelince; hanımlar özel hallerinde Mescid-i Aksa’nın Harem-i Şerif denilen takriben 150 dönümlük arazisine değil, o alan içindeki mescitlere giremez, haramdır.

Harem-i Şerif; Mescid-i Aksa, Kubbetü’s-Sahra, Ruhlar Kuyusu, türbe, sebil gibi yapıları içine alan, yaklaşık 150 dönüm büyüklüğünde bir arâzî üzerine dağılmış binalardan oluşan mukaddes bir mekândır.

Günümüzde pekçok kişi tarafından Mescid-i Aksa olduğu sanılan yapı aslında, Mescid-i Aksa'nın hemen yakınında yer alan Kubbetü’s-Sahra'dır. Mescid-i Aksa ile Kubbetü’s-Sahra karşılıklı olarak aynı avlu içinde yer alırlar.

Kubbetü’s-Sahra çok muhteşem bir kubbeye sahip olduğundan ekseriyetle Mescid-i Aksa sanılır. Üstü altın kaplı olan Kubbetü’s-Sahra, Kudüs'ün hemen her yerinden görülür.

Bir dönem Kubbetü’s-Sahra'yı ele geçiren Haçlılar, burayı kiliseye çevirmişlerdir. Daha sonra Salahaddîn Eyyûbî (r.aleyh), Kudüs'ü fethettikten sonra burayı kilise olmaktan çıkarıp, cami olarak ibadet ve ziyarete açmıştır.

Bugünkü görünümüne ise, Osmanlı padişahları (rahmetullahi aleyhim ecmaîn) tarafından birçok kez yapılan tâmirat ve ilavelerle kavuşturulmuştur. Yüzündeki Çini’ler tamamen Osmanlı ürünüdür. 

Sorunuzla ilgili daha geniş bilgi için lütfen aşağıdaki linklere de bkz.

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/1682-kadinlar-aybasi-halinde-camiye-girebilirler-mi-kur-an-okutabilirler-mi.html

http://www.halisece.com/genel-fikhi-konular/557-hanimlarin-ozel-hallerinde-kur-an-okuyup-okutma-meselesi-mezheplerine-uymalarinin-onemi-ve-telfik-mevzuu.html

Go to top