“Âdetli hanım Fil sûresi’nden aşağı dokunmadan okuyabilir mi?”

Esselamu aleykum Halis hocam, fıkıh kitaplarimizda âdetli olan kadın dua niyetiyle Kur’an ayetini okuyabilir dokunmamak şartiyla.. Ama hocam Kur’anın hepsi dua, zikir değil mi? Bunu âdetli olan bir bayan Fil süresinden aşağı dokunmamak şartıyla okuyabilir mi?

Soru: Abdullah Güler tarafından yazıldı. Kategori: Soru – Cevap

*******

Ve aleykümü’s-Selâm Abdullah kardeşim;

Evet, âdetli bir kadın Kur’an-ı Kerim âyetlerinden dua mevkiinde olanları o niyetle dokunmadan okuyabilir. Ama diğer ayetleri (Kur’an niyetiyle) okuyamaz, bu caiz değildir. Açıklama için bk. http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/1282-regl-doneminde-ayet-yuzunden-okunur-mu.html

Gayet tabii k,i mutlak mânâda Kur’an-ı Kerim’in hepsi için dua ve zikirdir demek yanlış olmayabilir. Fakat bu ifade eksik olur. Zira İlâhi Kitabımız, ilmî-amelî-ahlâkî bakımlardan, dünyevî ve uhrevî hayatımızın tamamını kuşatacak şekilde farklı ve değişik mevzuların hepsini ihtiva etmektedir. Bunun içindir ki âlimlerimiz, Kur’an-ı Hakîm ayetlerini, kısa ve öz ifadelerle şöyle tasnif etmişlerdir:

- 1000 ayet emir,

- 1000 ayet nehiy,

- 1000 ayet vaad,

- 1000 ayet vaîd,

- 1000 ayet haber ve kıssa,

- 1000 ayet mesel ve temsil,

- 500 ayet ahkâma dair,

- 100 ayet ‘Nâsih ve Mensûh’a ait,

- 66 ayeti de Tesbih ve duaya dairdir, demişler. Böylece Mushafımızı, 6666 ayet olarak kabul etmişlerdir. Detaylı bilgi için bk. http://www.halisece.com/islami-makaleler/1816-kur-an-i-kerim-de-6666-ayet-vardir.html

İşte, hanımların âdetli iken okuyabildikleri ayetler, dua ve tesbih, tevbe ve istiğfar, tekbir-tehlil-tevhid ve tahmid mânâsını tazammun eden bu ayetlerdir. Açıklama için aşağıdaki linke bk.

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/897-kizlarin-hafizligi.html

Go to top