Örgü tarifleri ve kul hakkı

Değerli hocam benim size sorum internet üzerinden yapılan bazı paylaşımlarla alakalı olacak. Bizler örgü örüyoruz bunların tariflerini hazırlayan ve satan kimseler var bu tarifleri satın alan kişilerde ben bunun parasını verdim aldım bu artık benimdir istediğim yerde paylaşırım diye düşünerek internetten paylaşıyor. Tarifi satanlarda bu benim hakkım hakkımı helal etmiyorum diyor. Şimdi hocam bizim bu tarifleri internetten indirip örmemiz günah olur mu? Bu soruya açıklık getirirseniz çok memnun olurum çünkü beddualar havada uçuşuyor 

Soru: Hatice tarafından yazıldı. Kategori: Soru - Cevap

*******

Selamün aleyküm.

Sorduğunuz husus te’lif hakları mevzuuna, kul hukukuna girer. Dolayısiyle, “…bu tarifleri ben, parasını verdim aldım, artık benimdir, istediğim yerde paylaşırım…” diyemezsiniz. Asıl sahibinin izni olmadan bunları internetten paylaşmak caiz olmaz, günah olur, vebâl olur.

Ancak müsaade ederse paylaşılabilir.

Şayet haberi ve izni olmadan paylaşımlarda bulunulmuşsa, karşı tarafla helâlleşmek gerekir. Kul hukukundan dikkatle / hassâsiyetle / özenle kaçınmak lazım. Yoksa ahirette hesabı çok zor ve çetin olur.

Mevzu ile ilgisi bakımından lütfen aşağıdaki linklere de bkz.

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/4176-te-lif-ve-yayin-hakki-kul-hukuku.html

http://halisece.com/sorulara-cevaplar/917-telif-haklari.html

Go to top