Şüphe ile necis hükmü verilir mi?

Hayırlı günler. Bir sorum olacaktı. Dışarıdaydım wc bulamadım, eve gelincede maalesef tutamayıp kaçırmıştım, eteğime bulaşmadı diye düşünüp onu odama çıkarıp koydum, geri kalan kıyafetleride atmıştım. Sonra içime bi şüphe geldi ya eteğede bulaştıysa, bulaşan yeri halıya gelip halıda necis olduysa diye. Abdest alıp ıslak ayakla oralarda uzunca süre durdum, ordan başka yerlere yürüdüm ve namaz kıldım kılıyorum. Bu vesvese mi bilmiyorum. Etekler yapısı itibariyle, necasetin çıktığı yere değmezler ama bu şüphe beni yiyip bitiriyor, sizden bir cevap bekliyorum lütfen:|

Soru: Zehra tarafından yazıldı. Kategori: Soru - Cevap

*******

Selamün aleyküm.

Değerli kardeşim; sorunuzun cevabını, Etekler yapısı itibariyle, necasetin çıktığı yere değmezler” diyerek zaten kendiniz vermişsiniz. Niçin şüphe ediyor ve daha neyin nesini soruyorsunuz? Tabii ki bu durum “vesvese”den başka neyle izah olunur! Gene diyorsunuz ki, ama bu şüphe beni yiyip bitiriyor, sizden bir cevap bekliyorum lütfen”. At o şeytanı-hannâsı ve onun kuruntusunu içinden… Daha önceki bir sorunuz vesilesiyle de bu vesvese hastalığını hatırlatmış, söz konusu illetten bir an evvel, hatta derhal kurtulmanız gerektiğini belirtmiş idik. Bkz. http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/4934-sumuk-ve-capak-abdestte-suyun-cildi-nufuzuna-engel-olur-mu.html

Bu noktada bize bir daha da yazmayın lütfen. Psikoloğa mı gideceksin, psikiatriste mi gideceksin tedavin her nerede ve hangi dalda ise oralara müracaat et. Bu mevzuda bizim söyleyeceklerimiz, yazdıklarımızdan ibaret. O yazıların liniklerini de verdik. Lütfen zahmet edip dikkatle okuyun ve gereğini yapmaya çalışın.

Gelelim meselenin fıkhî açıdan izahına…

Mesela elbise veya vücudun herhangi bir yerine necaset bulaşsa ve kişi bu yeri bulamasa, galip olarak zannettiği / kuvvetle tahmin ettiği yeri yıkasa temiz olur. Durum, namazı kıldıktan sonra meydana çıksa bile namazı iade etmez. 

Evet, bilindiği gibi idrar ve kan yıkanmadıkça temizlenmiş olmaz. Fakat idrarlı-kurumuş elbise diğerlerini kirletmez. Binaenaleyh bu elbise ya da çamaşırlarla namaz kılmamızda mahzur olmaz. Zira “dinde zan ile hüküm verilmez”. Dolayısiyle şüphe ile de bir şeyin necis olduğuna hükmedilmez.

Nitekim kâfirlerin elbiselerine idrar ve şarap bulaşmış olma ihtimali kuvvetli olmasına rağmen, fukahamız, kâfir elbisesini yıkamadan, o elbise ile namaz kılınabileceğine hükmediyor. Tabii ki bu işin fetva yönü… Takva ve ihtiyat yönünü tercih edenler elbetteki ilk fırsatta onu yıkayıp öyle giyerler.

Sorunuz içindeki diğer teferruata hiç girmiyorum, çünkü onlar da şüpheye dayalı kuruntular... Çok merak edersen sitede ona benzer soruların da cevabı var. Mesela aşağıdaki linkleri ve o linklerde verilen yazıları lütfen dikkatle okuyun. Durmadan aynı şeyleri tekrar etmenin kimseye bir faydası olmaz. Bilakis gereksiz yere emeğimizi ve vaktimizi çalmış olursunuz. Bu da az vebâl değildir.

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/2814-necaset-temizleme.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/2911-necis-yerlerin-paspaslanmasi.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/2676-necasetin-bulasmasi.html

Go to top