Günümüzde hac ve umre

selamun aleykum. Dünyanın dört bir yanından hac için, umre için tonlarca para veriliyor Suudi Arabistan’a. Sonra onlar da parayı toplayıp Amerika’ya veriyor! Amerika da o parayla savaş yapıp Müslümanları öldürüyor. Bunun yaninda Arabistan yönetiminin yemen,mısır, sudan, suriye politikalarıda ortada.Sizce bunlara rağmen hacca veya umreye gitmek caiz midir?

Soru: kemal tarafından yazıldı. Kategori: Soru - Cevap

*******

Ve aleyküm selam.

Armutlarla elmaları birbirine karıştırmamak lazım.

Evet, dünya üzerindeki umumi manzara malum. Hatta anlattıklarınızın da ötesinde nice entrikalar dönüyor kapalı kapılar ardında. Bilmeyen mi var? Hele de İslâm âlemindeki tablonun yürek parçalayıcı olduğun gözardı edebilir miyiz?! Ama bütün bunlar, Müslümanların üzerinden hac emrinin sâqıt olmasını / düşmesini icap ettirmez.

Bilindiği üzere haccın şartları; erkekleri ve kadınları içine alan umumi veya yalnız kadınlarla alakalı hususi şartlar olmak üzere ikiye ayrılır. Bunlar tam olarak bulununca hac ve îfası farz olur. Aksi halde farz olmaz. Hacla alakalı detaylı bilgi için lütfen bkz.

http://www.halisece.com/hac/331-haccin-ifasi-adabi-hikmet-ve-faziletleri.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/1342-hac-ve-umre.html

Linklerini verdiğimiz bu yazılarda açıkça görüldüğü üzere, hac için zikri geçen şartlar içerisinde sözünü ettiğiniz manada güncel siyasi-askeri-iktisadi-insani esasların yeryüzünde hakkaniyetle uygulanıp uygulanmaması zikredilmiyor. Yani Müslümanlar zayıf ve güçsüz, pasif-pısırık ve kendi öz haklarını koruyamıyor, can ve mal emniyetlerini sağlıyamıyorsa hac ve umre yapamazlar diye bir kayd u şart yok. Sayılan şartlara en yakın olanı ise “yol emniyeti”dir. Onun da olmadığını söyleyemeyiz herhalde…

O halde İslâm’ın temel şartlarından biri olan haccın ifasıyla alakalı hükmün, sizcesi-bizcesi, oncası-buncası olmaz. Her alanda olduğu gibi, bu noktada da hükümler ayan-beyandır. Herhangi bir kapalılıktan-muğlaklıktan söz edemeyiz. Kafamıza göre işkembe-i kübradan “karakuşî fetva” veremeyiz. Öyle değil mi? Binaenaleyh neden caiz olmasın?!

Go to top