Değerli abim hocam.. Uçak seyir halinde iken namazı nasıl kılcaz?.. Otobüste namaz kılınır mı?..

*******

Kıymetli kardeşim;

Yürümekte olan bir vasıta, yürür halde olan hayvan hükmündedir. Onun için, vaktin çıkması gibi  bir zaruret bulunmadıkça, yürür halde olan araba / vasıta üzerinde farz ve vacip namazlar kılınamaz.

Yerde duran / park halindeki vasıta ise, yer üzerindeki bir sedir ve bir taht gibidir, üzerinde her türlü namaz kılınabilir. [Bilmen, Ö.N., Büyük İslam İlmihali, Üçüncü Kitap, Md. 95]

Vasıtalar; ayakta namaz kılınabilecek gemiler, deniz ötobüsleri olabileceği gibi, koltukta oturmanın dışında hareket imkânı olmayan kara ve hava vasıtaları da olabilir.

Ayakta namaz kılınabilecek gemi, deniz otobüsü ve benzeri vasıtalarda namaz, bilinen şekliyle kılınır. Hatta deniz otobüslerinin kendilerine mahsus mescitleri de, Kıble'yi gösteren işaretleri de vardır.

Yalnızca koltukta oturarak seyahat edeceğimiz kara ve hava vasıtalarında alınması gereken ilk tedbir, namaz vakitlerinde durmayacağını bildiğimiz ya da tahmin ettiğimiz takdirde, bu vasıtalara abdestli olarak binmektir. Çünkü abdestli isek, mecbur kalınca hemen namazı koltukta rükû ve secdeleri ima ile kılma imkânı var demektir. Tabii bu esnada kişi, başını secde için rükudan biraz daha fazla eğer. Secde için karşı koltuğa başını koyması gerekmez, bu mekruhtur.

Yüzüp gitmekte olan bir gemi içinde, bir özür olmaksızın bütün namazlar oturularak kılınabilir. Fakat ayakta kılmak daha faziletlidir. Bu, İmam-ı Azam rahımehullah'a göredir. İmameyne yani iki imama İma Ebu Yusuf ve İmam Muhammed rahımahumallah'a göre, baş dönmesi gibi bir özür bulunmadıkça, yürüyen gemi içinde farz namazlar oturularak kılınamaz; çünkü kıyam (ayakta durmak), bir rükûndür; bir özür bulunmadıkça namazın bir rüknü terk edilemez. İmam-ı Azam hazretlerine göre ise, gemide baş dönmesi galiptir (üstündür, baskındır); galip (çoğunlukla olan baskın hâl) ise muhakkak yani gerçek, kesinlik kazanmış hükmündedir. [Bilmen, Ö.N., a.g.e., Üçüncü Kitap, Md. 96]

Go to top