1- Sayın hocam, yeni doğan çocuğa iki veya üç isimli mesala; Adem İbrahim Muhammed, ya da Yahya Yuşa Alper gibi üç ismi koyalabilir miyiz?

2- Saltuk, Alpay isimlerinin konulmasında sakınca var mıdır? Yoksa Arapça kökenli isimler mi konulmalı...

*******

Sayın okuyucu;

1. Bizim irfanımızda/kültürümüzde, örf ve âdetlerimizde çift isim geleneği hâkimdir. [Bkz. http://www.halisece.com/islam-ve-sosyal-meseleler/384-kulturumuzde-cift-isim-ve-lakap-gelenegi.html] Bununla birlikte İslâm toplumlarında tek ya da ikiden fazla isme sahip olanlar da vardır, caizdir.

Söz konusu yazıyı okuduktan sonra gene de gerek duyuyorsanız koyabilirsiniz tabii.

2. Saltuk; hür, özgür bırakılmış, salıverilmiş anlamında Türkçe kökenli bir isim. Yani, başkasına bağlı ve şartlı olmadan, bağımsız ve sınırsız olarak kendi başına mevcut olan anlamına gelen bir erkek ismi. Tarihte Sarı Saltuk Baba (v. 1297/1298) ve Saltuklu Beyliği (1071-1202), tarihine ilgi duyan ve onunla meşgul olanlarımızın hemen hatırlayacağı şahıs ve beylik isimleridir. Öyle değil mi? Ve yine uydurma olarak da “saltık” şeklinde “mutlak” yani kayıtlı/bağlı değil anlamında kullanılmaktadır.

Alpay ismine gelince; bu da Türkçe kökenli bir isimdir ve cesur, yiğit anlamınadır. Dolayısiyle bu isimlerin konulmasında bir mahzur olmaz. Son cümlenizin cevabını daha önce mükerreren vermiş idik. Demek ki yazıları dikkatli takip etmiyorsunuz. Bkz. http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/683-cocuk-isimleri.html ve bu cevaptaki gösterilen öbür linklere de bakma fırsatınız olursa, faydadan uzak olmaz.

Go to top