Selamün aleyküm hocam size sorum olacak yanıtlarsanız sevinirim önce ben esımı yenı kaybettım ıkı oglan cocugum var esımden iş yerınden tazmınat ve ve ozel sıgorta şirketınden para geldı emekllıgıde bıze baglandı cocuklarım bırı dokuz bırı bes yasında parayı altın yapıp koydum emeklı masaınla gecınıyoruz cok sukur hocam ben zekat konusunda ve kurban konusu ıcın nasıl yapmalıyım zekat ne zaman cocuklarıma farz bursada efendı hocaya sordugumuzda akıl balı olmadıgı ıcın vermıcek denıldı ama bunun muhletı ne kadar kurbanlarını kesıyorum sukur zekatları nasıl bıde hocam kayım pederım var ben bı sohbette duydum kayımpederıme para verıcekmısım mıras olarak kayım pederım esım oldukten sonra alzaymır oldu parayı yonetecek halde degıl beraber yasıyoruz zaten ne yapmalıyım bana yardımcı olurmusuz murat sevınc karasan 

*******

Ve aleyküm selam.

Öncelikle Rabbim ölene rahmet, geride kalanlara da sabr-ı cemil ihsan eylesin. Çocuklarınızı da Allah (c.c.) size bağışlasın.

Bilindiği üzere zekât ve kurban mevzuunda ölçü nisap miktarıdır. Söz konusu altınlarınız nisap ölçüsü olan 81,18 gr veyahut fazla ise, üzerinden de bir yıl geçmişse % 2,5 miktarı zekât olarak verilmesi gerekir. 

Kurban kesmek içinse, bir yıl geçmesi şart değildir. Kurban günlerinde nisap miktarı mala/paraya sahip olan herkesin kurbanını kesmesi vaciptir.

Zekât da sadaka-i fıtır da kurban da İslami ölçülere göre zengin olana, yani nisap miktarı servete sahip bulunana farz ve vaciptir.

Fıtır sadakası ve kurbanda, çocuklar da aklen mâlul olanlar (deliler) da bu ölçüye dahildir, yani akıl ve büluğ şart değildir. Her ne kadar İmam Muhammed (rh.) akıl ve bülûğa ermek şarttır görüşünde olsa da,  İmam-ı Azam ve İmam Ebû Yûsuf’a (rahımehumallah) göre kurban kesmekle mükellef olmak için akıllı ve bülûğa ermiş olmak şartı yoktur. Zengin olan çocuk veya delinin malından velîsi onun kurbanını keser. Fetva da bu görüşe göredir. Şayet çocukların da kendilerine ait varlıkları mevcut ve nisap miktarını buluyorsa, tabii ki dini açıdan zengin sayılırlar ve siz velisi olarak onlar adına kurban vecibelerini yerine getirmeniz gerekir. Mirasta kayınpederinizin de hissesi var. Kısaca hanımınızdan kalan tereke taksiminiz şöyle olması gerekir:

1- Kocası olarak sana:                                 6 / 24

2- Babasına yani kayınpederinize:                 4 / 24

3- İki oğlunuzdan her birerine:                      7 / 24

…miktarı miras düşer.

Ayrıca kayınpederiniz yakınınız ve de hasta olması hasebiyle elbette bakmanız lazım. Madem akli dengesi yerinde değil, çocuklarınızın olduğu gibi onun da velayeti size düşer. Dolayısiyle malını-mülkünü idare, kurbanını kesmek de sizin vazifeniz olur.

Go to top