Hocam s.aleyküm;

Namaz içindeki 3 defa eli kaldırmak/kaşınmak namazı bozar diye biliyorum.

Ama bu 4 eli 3 defa kaldırmak 4 rekatlı/2 rekatlı namazında sonuna kadar olan süre içerisinde mi geçerlidir ?

Yoksa namazın rükünları arasında mı geçerlidir? Yani kıyamda iken 2 defa kaldırsa, tahiyyatta 2 defa kaldırsa ruküda 2 defa kaldırsa 6 kere kaldırmıs olur ama rukün içerisinden 3 defa kaldırmadıgı ıcın bozulmamıs mı olur?

Birde, bazen namaz kılarken secde esnasından ağzıma tüy/kıl geldıgı oluyor. Bunu elimizle ağzımızdan çıkarmamızın bır mahsuru olur mu? Çünkü kıraatımızı etkliyor.

Yada takkemizi yere düşme durumundayken kafamızdaki pozisyonunu düzeltmemiz yada düşen takkeyi geri takmamız bozar mı?

Birde bazen cumalarda önümüze hasır seriyor ve bu hasır bir secdeye gitmeden önümüzden rüzgar vasıtasıyla katlanıyor ve direk yere secde etmemiz gerekiyor. Yere secde etmemiz mi gerekir? Yoksa bu hafıf katlanan hasırı secdeye gıderken düzeltipt gitmemiz mi gerekir ?

Birçok soru sordum ama bunlar günlük haftalık karşılaştığım problemledir hocam. Allah sizden razı ve memnun olsun. Çok teşekkürler

 

*******

Ve aleyküm selam;

1- Namaz kılan kimse, bir rükünde üç defa elini kaldırarak bir yerini kaşırsa, namazı bozulur. Bu hüküm, her defasında elini kaldırdığı zamandır. Fakat her defada elini kaldırmayıp da bir defa kaldırınca, tekrar-tekrar kaşırsa veya değişik rükünlerde birer-ikişer kere kaşırsa, namazı bozulmaz. Çünkü bir rükünde bir organını, elini tekrar kaldırmadan birkaç defa kaşıması, bir defa kaşıma sayılır.

4 el’den kastınız herhalde dört parmaktır. Parmakları birbirinden ayıramayacağınıza göre bu bir el’dir ve bu el’in 3 defa kalrılmasıdır. Namaz ister 4, ister 2 rek’atli olsun, fark etmez; burada aslolan ölçü ‘rükün’dür.

2- Ağızda, kırâate mâni' olmıyacak kadar birşey bulundurmak mekrûhtur. Mâni' olursa, namaz bozulur. Madem ki kıraatinize menfi yönde tesiri oluyor, o halde amel-i kesire kaçmadan hemen gidermeniz uygun olur.

3- Namazda tekrarlama yapılmaksızın bir el ile baştan sarığı veya takkeyi kaldırıp yere koymak ya da baştan düştüğünde bunları yerden kaldırıp başa koymak, namazı bozmaz. Fakat bunları yerden kaldırıp başa koymak amel-i kesire (çok iş ve harekete, yani onu işleyen kimseyi dışardan bir kimse gördüğünde, onun namazda olmadığından şüphe etmeme fiiline) muhtaç olursa, namazı bozar.

4- Namazda iken seccadeyi düzeltirken amel-i kesire girecek ölçüde hareket namazı bozar. Aksi ise namazı bozmaz, ama amel-i kalil de mekruhtur. O bakımdan en güzeli, eğer secde mahallimiz temiz ve rahatsız edecek bir durum da yoksa, düzeltmeyle meşgul olmayıp doğrudan secdeye gitmektir. Nitekim “Rasûlullah Efendimize (a.s.v) mescidde secde mahallini düzeltme hakkında sorulduğunda;

Eğer bunu yapacaksan, bâri bir kere yap” buyurdu.” [Buhari, Sahih, H. no: 1145; Müslim, Sahih, H. no:  546; Ebu Davud, Sünen, H. no: 946; İmam Ahmed, Müsned, 3/426]

 

Go to top