s.a muhterem hocam. evimde akvaryum var ve suyuyla sürekli haşır neşir oluyoruz. yem verirken balık çıkarırken temizlerken. ve bu süre zarfında su ister istemez üzerime damlıyo bulaşıyo. balıklar dışkısını akvaryumun içine bıraktığı için bu suyun üzerimize değmesinden dolayı o elbiseyle namaz kılabilir miyiz?

*******

Ve aleyküm selam.

Değerli kardeşim;

Az ve durgun suya necis olmayan” bir şey düşer de suyun üç özelliği olan tad, koku, renk hususiyetlerinden birini değiştirirse o su temizdir, fakat temizleyici değildir. Hanefî mezhebine göre, temizleyici olmayan temiz su, necaseti giderme hususunda temizleyici su gibidir. Sirke ve gül suyu gibi sıkıldığında temiz sular da temizleyici su gibidirler. Bunlar, yani temiz fakat temizleyici olmayan sular, sirke ve gül suyu, necaset  galiz de olsa, görünse  / görünmese de bütün necasetleri temizlerler. Ki, bu necasetler kişinin bedeninde, elbisesinde veya namaz kılacağı yerde olsa bile...

Az ve durgun suya necis olan” bir şey düşer de suyun üç özelliği olan tad, koku, renk özelliklerinden birini değiştirirse o su necistir. Bu açıdan dikkatli olmak gerekir. 

Balığın dışkısı,  âlimler tarafından -zaruretten dolayı- su ortamında affedilen necis türünden olduğu ifade edilmiştir. [Bkz. el-Mevsuatu’l-Fıkhıye, Şamile, 2, 14224] Binaenaleyh namazın sıhhatine bir zararı olmaz, kılabilirsiniz.  

Keza, akmadığı / yerinden taşmadığı sürece insanın abdestini bozmayan kan, boğazlanan hayvanın damarlarında ve etlerinde kalan kan, ciğer-dalak-yürek kanı, çekirge ve balık kanı, çok dahi olsa bit-pire ve tahta kurusu kanları da necis sayılmaz. Yâni namazın sıhhatine mâni olmaz ve içine düştüğü suyu kirletmiş sayılmazlar.

Ancak, sağlık açısından bir sakınca olduğu takdirde, akvaryumdaki suyun temizlenmesi gerekir.

Günümüzde akvaryum suyunun, balık pisliğinden, yem artıklarından ve daha başka biyolojik artıklardan ve metallerden ötürü kirlendiği bilinmektedir.

Bu sebeple, işin uzmanları akvaryum suyunun haftada en az % 20’sini değiştirmenin gerekli olduğunu söylerler. Fakat suyun hacmi, 250 litreden fazla ise ayda bir defa suyu değiştirmek yeterlidir.

Akvaryum balığı beslemekle ilgili olarak da bkz. http://www.mollacami.net/soru-ve-cevaplar-1271.html

 

 

 

 

Go to top