"es-Selamu Aleykum Hocam"

Bazı eserlerde sakalı kesmenin haram olduğu yazılıyor. Siz ne dersiniz? (Mehmed Emre Hoca Efendiye Sorulmuştur)

Cevap: “Sakal bırakmak sünnettir. Hiç sakal bırakmamış bir kimsenin tıraş olması bu sünneti ihmal olmaktadır. Bunun hükmü de kerahatle ifade edilir. Şayet sakalı bırakır da sonra keser ise, bu kerahet, katmerleşerek haram olur. Çünkü sünneti hor görme anlamı taşımaktadır. Yoksa mutlak manada sakalı tıraş haram olsa, bırakmasının da farz veya vacib olması gerekir. Hükme medar olacak noktayı iyi tesbit etmek gerekir”.

Bu bağlamda malumunuz iş, çalışma hayatı ve belli başlı zaruretler ile alakalı olarak sünnet üzere sakal bırakamaktayız..Yıllık izinlerimizde sünnet üzere sakala niyet edip, faziletinden istifade etmek amacı ile sakalımızı uzatıp daha sonra kesmenin yukarıda ki hükme binaen bizlere bir mahsuru var mıdır?

Allah razı olsun hocam..

*******

Ve aleyküm selam.

Hocaefendi merhumun sözleri gayet açık ve net. Demişler ki: “Şayet sakalı bırakır da sonra keser ise, bu kerahet, katmerleşerek haram olur”. Görüldüğü üzere burada “yıllık izin” ve saire gibi bir istisna yok. Öyle değil mi? O halde mahzurun  yani o hükmün dışında kalamazsınız!

Sakalla ilgili daha geniş bilgi için bkz.

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/822-sakal-ve-biyik-kesimi.html

http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/524-dugunlerde-calgi-muzik-sakal-ve-biyik-hakkinda.html

 

Go to top