Selamün aleyküm hocam.. Başlık parası hakkında biraz bilgi verir misiniz ? Hatta bir sohbet de olabilir :) şimdiden teşekkürler hayırlı çalışmalar..

 

*******

Ve aleyküm selam.

İslâm’a göre evlenecek olan bir erkeğin, evleneceği kadına vermesi mecbur olan mal / para sadece mehirdir. Bunun dışında dinimiz evlenecek olan fertlere evlilik öncesi maddî bir mecburiyet yüklememiştir. Kadına verilen bu mehir de, sadece kadının hakkıdır. Babası bile mehir üzerinde herhangi bir tasarruf selahiyetine sahip değildir.

Mehir dışında bazı yörelerde evlenecek kızın ailesi tarafından “başlık parası” adı altında istenen para veya mal, dinimizde yoktur.

Bazı yörelerde “ağırlık” veya “kalın” adı verilen bu uygulama, kolaylaştırılması gereken nikâhı ve evlilikleri iyice zorlaştırmaktadır.

Zaten evliliğin kendisi ciddi bir maddi yük getirmekte iken, bir de buna ilave olarak kız ailesinden gelen farklı talepler, evliliği iyice zora sokmakta ve evlenme çağındaki genç erkek ve kızlar, daha geç evlenmek zorunda kalmaktadırlar.

Halbuki Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.),

Hayru’n-nikâhi eyseruhu (Nikâhın en hayırlısı, en kolay olanıdır).” [Buhari, Sahih, Nikâh, 31] buyurmuşlardır.

Dolayısıyla ister başlık parası, isterse başka âdet ve geleneklerde olan maddî taleplerle evlilik zorlaştırılmamalıdır. Bu yönüyle babanın kendi hesabına erkekten talep ettiği ve kızın maddî karşılığı demek olan “başlık parası”, helâl bir kazanç değildir, haramdır. İslâmî ve insanî açıdan vicdanlara da hoş gelmemektedir.

Velhasıl; kızını yetiştirmiş olan bir baba, bunun mükâfatını dünyada insanlardan değil, ahirette Allah Teala’dan beklemelidir.

Go to top