s.a muhterem hocam. hanımım yaklaşık 5 aydır hamile. bebek artık konuşmalarımızı duymaya başlamış yaptığımız araştırmalara göre. bebeğimiz anne karnındayken bizi duyabiliyosa ona kuran-ı kerim okuduğumuzda faydası olur mu sizce? doğduktan sonra ilerleye yaşlarında kulağı kuran-ı kerime daha aşina olmuş olur mu? biraz garip bi soru oldu galiba. ayrıca doğum yaklaşırken veya bu yakın zamanlarda dinen yapmamız tavsiye edilen şeyler nelerdir? sezaryen ile doğum yapmak caiz midir? şimdiden şükranlarımı sunarım. saygılarımla...

 

*******

Ve aleyküm selam.

Evet, çocuklar anne karnındayken -özellikle- 5. aydan sonra dış tesirlere karşı duyarlı hale gelirler. Ancak anne karnındaki bebeklerin sesleri duymaları, idrâkleri büyüklerinki gibi değildir. Bebeklerin beyni yetişkinler kadar girift / karmaşık çalışmaz. Arzuları, istekleri, hissiyatları, ihtiyaçları erişkinlerden çok daha basittir. Bu itibarla ona illa da Kur’an okumanız gerekmez. Ama güzel kıraatleri, Kur’an_ı Kerim başta olmak üzere kasideler filan dinlemeniz, dinletmeniz, elbette huzur ve sükûnuna vesile olacaktır. İnşaallah duyduklarına da âşinalık kesbedecektir. Nitekim muasır bazı eğitimciler, çocuk eğitiminin anne karnında başladığını ifade etmektedirler.

Doğum yaklaşırken yapılması gerekenleri uzmanlar size zaten hatırlatıyorlardır. Bu tedbirleri almanın, söylenenlere dikkat etmenin dinisi ya da gayridinisi olmaz. Lüzumu, faydası bunca zamandır tecrübelerle, ilmi araştırmalarla sabit olan hususlara itina göstereceksiniz. Aksi halde sıkıntıyı gene siz görür, ıztırabını sizler yaşarsınız. 

Tıbbî bir zaruret / mecburiyet durumu olmadıkça sezaryeni tercih etmemenizi tavsiye ederim. Zaten doktorların da riskli durumlar dışında sezaryen doğuma artık pek sıcak bakmadıkları malum. Çünkü sağlıklı olmadığı, doğum gibi "tabii" bir vak’ayı sunîleştirdiğini / yapaylaştırdığını düşünüyor onlar da. Binaenaleyh hayatını mesleğine adamış, insanlığa hizmet ettiğinin şuurunda olan hiçbir hekim sezaryen doğumu tercih etmiyor artık. Sezaryeni tercih edenlerin ise, ne maksatla bu yola başvurdukları, herhalde hemen herkesçe bilinen bir şey olsa gerek. 

Go to top