Hocam selamün aleyküm; çene altı boğaz kılları ve elmacık kemiğindeki fazla kıllar için lazer yöntemi ile epilasyon yaptırmanın hükmü nedir, caiz midir? hasan kara

*******

Ve aleyküm selam kardeşim.

Siz meselenin sadece erkeklerle ilgili kısmını sormuşsunuz ama, dilerseniz biz kadın-erkek ayrımı yapmadan meseleye umumi çerçevede bakmaya ve ele almaya çalışalım. Ve öncelikle kadınlara ait epilasyon meselesini ele alalım.

1- Kadınlar

Bir kadının, yüz ve vücudunun çeşitli yerlerinde çıkan kılları almak için kendisinin veya bir başka hanımın epilasyon uygulaması caizdir, bunda dinen bir mahzur / sakınca yoktur. Bilhassa eşleri bu tip kıllardan rahatsız olan hanımlara, bunları aldırmaları tavsiye edilebilir.

Fıkıh kitaplarına baktığımızda bu meseleyle ilgili olarak şu hükmü görmekteyiz: “Kadını çirkinleştiren yüzdeki tüyler alınır. Çünkü erkeklerde görülen sakal-bıyık gibi şeylerin kadınlarda görülmesi halinde, alınması câizdir.

İbn Âbidin (r.aleyh), sakal ve bıyığın kadında fıtrat olmadığını, bu sebeple (eğer çıkarsa) kesilmesinin (müstehab) olacağını beyan etmiştir!

Kadınlarda bu kılları gidermenin en uygun yolu da tıraş olmak değil, ağda, pudra, epilasyon veya benzeri tıbbî usûllerle yolmaktır.”

Anlaşılan odur ki, dindar hanımın kendini beyine karşı cazip duruma getirmesi müstehaptır. Bu işte de, hanımın beyini yabancıların cazibesinden korumuş olma hikmeti de vardır. Bu sebeple hem temizliği zaruri olanlar, hem de gereksiz kıllar için epilasyon yöntemini kullanmasında bir sakınca yoktur.

Fakat, kadının dinimizce göbeği ile diz kapağı arası büyük avrettir. Bu bölgenin, tıbbî bir gerekçe ve zaruret olmadıkça, kadına bile gösterilmesi caiz değildir, haramdır. Onun için o bölgeye ait uygulamalar söylediğimiz cevaz hükmünün dışındadır.

Kadınlar, kaşlara dâhil olmayan fazlalık kılları, yüzünde çıkan ve kadının aslî hılkatından / fıtratından olmayan sakal-bıyık gibi tüyleri, yukarıda da belirttiğimiz üzere, yolabilirler, bu uygulamayla yani epilasyon yoluyla da aldırılabilirler. Ancak kadınların yüzündeki ince ve tabiî olan ayva tüylerini kesmeleri, yolup tıraş etmeleri caiz olmadığı gibi, bunlara epilasyon uygulaması da caiz değildir.

Ayrıca belirtmek gerekirse, kadınların, kollarındaki ve bacaklarındaki kılları kesmesi, epilasyon dahil, anılan yollarla gidermesi caizdir.

***

2- Erkekler

Erkeklerin vücudundaki tabii-normal / fıtrattan sayılan kıllara epilasyon yapmaları / yaptırmaları caiz olmaz. Bunun istisnası şudur:

Erkeğin görünümünü bozan, göze çirkin gelen hormon bozukluğu gibi sebeplerden dolayı vücutta görülen ve fıtrattan olmayan fazlalık kıllardır. Bu nevi durumlarda erkekler de epilasyon yapabilir, yaptırabilirler. Elmacık kemikleri üzerindeki kıllar da, kulaklardaki ve kulak memelerinde çıkan tüyler de alınabilir. Yeter ki mahremiyet kıstaslarına uyulsun, yani helâl-haram ölçülerine riayet edilsin...

Çene altı boğaz kıllarına gelince… Hanefî âlimlerine (rahımehumullah) göre sakalın, çenenin altındaki boğaz kısmını tıraş etmek uygun değildir, İmam Ebu Yusuf’a (rh.) göre ise bunda bir mahzur yoktur. [İbn Âbidîn, Reddü’l-Muhtar, 2, 418]

Go to top