Değerli hocam;

Kadının ay hali duzenli olan tarihi olarak geldigi halde, normalde oldugu kadar kanama yasamazsa (az miktarda olursa,) abdesti yine bozulur mu? Abdest bozma icin belli bir miktar kanama gerekir mi? Allah sizden razi olsun.. Ayşe Yılmaz

 ******* 

Kıymetli kardeşim;

Hayız süresi (müddeti-tarihi) belli bir hanımın, günü geldiğinde gördüğü kanla aybaşı hâli başlamış olur, sizin tabirinizle ‘abdesti bozulur’. Bu hususta ölçü, kanın kendisidir, miktarı yani azlık veya çokluğu değildir.

***

Ek bilgi

Hayız müddeti ve buna dair bazı meseleler…

Bilindiği üzere Hanefilere göre hayzın en az süresi geceli gündüzlü üç gün, en fazlası da tam on gündür. En azından az ve en çoğundan çok sürelerdeki kanamalar ile hamile kadınların kanamaları hayız değildir, istihâza yani rahatsızlık / hastalık kanamasıdır. İstihâza namaza, oruca, cinsî yakınlığa mâni değildir.

Âdet gören kadının, süresi içinde kanamalarının bütün renkleri, akıntı beyaza dönüşünceye kadar hayız sayılır. Süre içinde geçici kanama kesilmeleri de hayız süresine dâhildir.

Hayız kadından namaz yükümlülüğünü tamamen düşürür, oruç tutmasını haram kılar; ancak bunu sonra kaza eder. Âdet gören kadınla cinsî temas yapılamaz. İmam-ı Azam ve İmam Ebu Yusuf’a (rahımehumallah) göre göbeğin yukarısında kalan kısımlar yasak değildir. İmam Muhammed'e (rh.) göre ise, yasak olan sadece tenasül uzvudur, onun dışındaki organları yasak değildir. İki hayız arasındaki en az temizlik süresi onbeş gündür, temizlik süresinin en çoğuna dair bir sınırlama yoktur.

Diğer mezheplere göre durum

Mâlikiler'e göre hayzn en az süresi yoktur, bir defalık kanama bile hayızdır; en uzun süresi ise, onbeş gündür.

Şâfiîler'e göre en azı geceli-gündüzlü bir gündür, en çoğu ise onbeş gündür.

İki hayız arasındaki en az temizlik süresi hususunda İmam Mâlik'ten (rh.) farklı rivayetler vardır. Bunlardan biri olan onbeş günde, imam Şâfi'î ve İmam Ebû Hanîfe (rahımehumallah) ile birleşmektedirler. Sekiz, on, onyedi gün diyenler de vardır.

İlk defa âdet görmeye başlayan ve kanaması devam eden kadın, âdetin en uzun süresine kadar kendini hayızlı sayar ve buna göre hareket eder. En uzun süre geçince kanama durmazsa, artık hayızlı değil, müstahaza sayılır. Yani bu fazlalık hastalık kanı kabul edilir.

Daha önce âdet görmüş ve belli bir âdet düzeni bulunan kadının âdeti değişirse, İmam Şâfiî'ye göre âdetine göre hareket eder, İmam Mâlik'e göre ise buna -en uzun süreyi aşmamak şartıyla- üç gün daha ekler.

Bir hadis-i şerife göre âdeti aşan kanamalar hastalık sayılır, bu durumda kadın yıkanır ve hayız yasakları kalkar. [Bidayetü’l-Müçtehir, İbn Rüşd, s. 37-43]

***

Bu husustaki tıbbî araştırmalara gelince…

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Cinsel Eğitim Merkezi’nin, meseleyle ilgili verdiği bilgiler şöyle:

“Âdet kanamasının birinci günü, kadın peryodunun birinci günüdür. Gelecek kanamadan bir önceki gün ise son gündür. Bu sınırlarla adet peryodu kadınların %65'inde 28±3 gündür. Tüm kadınlar dikkate alındığında periyot (dönem) 18 gün kadar kısa, 40 gün kadar uzun olabilmektedir. Adet kanamasının süresi ise ortalama 5 ± 2 gündür. Ancak herhangi bir hastalığa bağlı olmaksızın, daha kısa ve daha uzun kanama süreleri de görülmektedir. Kadın peryodu genellikle aynı sürelerde devam etmekle beraber 1-2 günlük oynamalar da normaldir. Ancak gün oynamalarının beş günü geçmesi seyrektir. Kanama müddeti de yine her kadın için belirli süre devam eder. Kadınlar ne zaman, ne miktar kanamaları olacağını tahmin edebilirler. Ergenlik dönemi başlangıcında, hem peryodun toplam süresi hem de kanama süresi düzensizdir. Keza menopoz öncesinde de adetler düzensizleşir.”

Go to top