Selamun aleyküm hocam.. Mezar taşlarına yazı yazdırma hususunda şöyle bir şey duydu: Eğer mezar taşlarına latin harflerle yazı yazılacak olursa, bu durum ölünün kabrinde cefa çekmesine sebep olurmuş. Bu hususta bizlere mümkünse kaynağı ile bilgi verebilir misiniz. Selam ve dua ile hocam

 

*******

Ve aleyküm selam kardeşim;

Bu mesele hakkında mazanna-i ricâl’den duyduğumuz, dolayısiyle bildiğimiz husus; rûhâniyetin, söz konusu harfleri sevmedikleri ve bunlardan rahatsız olduklarıdır.

Nitekim, Kısıklı Camii’nin yanında bulunan “Selâmi Ali Baba Türbesi”ni ziyaretten sonra Üstâzımız Süleyman Hilmi Silistrevî (k.s.) hazretlerine gelen iki kişiye Hazretimiz;

- Dikkatinizi çeken bir şey oldu mu, diye soruyorlar. Onlar,

- Hayır Efendim, deyince;

- Oradaki ağacın iki dalında iki levha vardır, her ikisinde de, “Selâmi Ali Baba Türbesi” yazar. Bunlardan biri İslâm harfleriyle, öbürü Latin Alfabesiyle yazılıdır. Dikkat etseydiniz fark ederdiniz; İslâm harfleriyle yazılı olan levhanın asılı olduğu dal yaş, kendisinde hayat eseri var, Latin harflerin bulunduğu öbürü ise kuru!.. Halbuki kök ve gövde aynı ve hayatta, yaş… buyuruyorlar.

Kanaatimce bunlara ilave edilecek bir şey olmasa gerek. Sorunun cevabı da zaten içinde… Tasavvuf ve takva ehli, ihtiyata değer veren mü’minler buna riayet ederler. Fakat, avamı da bu noktada sıkıntıya sokmak herhalde doğru olmaz; çünkü ekseriyetle eski(mez) yazıyı bilemedikleri için, mezarlarını bilebilmeleri-bulabilmeleri ancak bu yazı ile mümkün olabilmektedir.

 

 

 

Go to top