Sayın Halis hocam Allah dünya ve ahirette sizlere iyilik ve güzellikler nasip etsin. Efendim üzücüdür ki bir yakınım Yaşar Nuri gibi bir zattan etkilenmekte ve bazı yanlış düşüncelere kapılmakta. Geçen bir konuşmamızda mushafın abdestsiz tutulabileceğini bunun aksi ile ilgili olarak Kur'an'da ve sünnette hiçbir bilgi ile karşılaşmadığını söyledi. Ben de kendisine bu konuda birçok delil olduğunu ve bunları ona ileteceğimi anlattım. Hocam sizden bu konuda yardım istiyorum. Kur'an-ı Kerim'in abdestsiz okunamayacağını, mushafın abdestsiz tutulamayacağı ile ilgili delilleri yanlış yoldaki bu yakınıma izah edebilmem için benimle paylaşabilirseniz çok memnun olurum. Şimdiden emeğiniz ve zamanınız için çok teşekkür ederim. Hayırlı günler. Ahmet

*******

Sevgili kardeşim;

Öncelikle hayır-dualarınıza teşekkürle, cümlemiz adına hudutsuz “amin”ler diyor, size de hayırlı günler diliyorm.

Sorularınızın cevabına gelince…

Malumunuz, Kur’an-ı Kerim Allah Teala’nın kelâmıdır. “O Kur’an’a temizlenenlerden (abdestli olanlardan) başkası el süremez[Vâkıa suresi, 79] ayet-i celilesi hükmünce Kur’an’a abdestsiz dokunmak haramdır, fakat ezberden veya el sürmeden okumak caizdir.

Bu ayet-i kerimeyi farklı te’vil ve tefsir edenler var ise de, Ehl-i Sünnet’e mensup İslâm âlimlerinin ortak görüşü Kur’an’a abdestsiz dokunmanın haram olduğudur. Ancak abdesti olmayan birinin, biraz önce işaret ettiğimiz gibi, el sürmeden-dokunmadan karşısında bulunan Kur’an’dan ya da bilgisayardan veya ezberinde olan ayet ve surelerden okuması haram olmaz.

Abdestsiz olarak okumakla dokunmayı birbirine karıştırmamak lazım. Biri caiz, öbürü değildir.

Cünüp olan bir kimse ise, Kur’an’a el süremediği gibi onu okuyamaz da.

Lakin Âyetü’l-Kürsi, Fâtiha, İhlâs-ı şerif, Muavvizeteyn (Felak ve Nâs sureleri) gibi ayet ve sureleri okumak isteyen kimsenin, bunları dua niyetiyle okumasında bir mahzur olmaz. Tevbe-istiğfar, tekbir-tehlil-tevhid, tesbih-tahmid çekmesinde bir mahzur olmadığı gibi… [Bkz. Hamdi Yazır, Hak Dini Kur'an Dili, Vâkıa suresi, 79. ayetin tefsiri] Ayrıca şu linklere de bir göz atmanızda, âcizane fayda mülahaza ediyorum.

http://halisece.com/sorulara-cevaplar/759-hayizli-kadinlarin-oruc-tutmalari-ve-kur-an-okumalari.html

http://halisece.com/fikih/557-hanimlarin-ozel-hallerinde-kur-an-okuyup-okutma-meselesi-mezheplerine-uymalarinin-onemi-ve-telfik-mevzuu.html

Go to top