s.a hocam bitkisel hayatta olan bir hastanın fişini çekmek caizmidir. murat kansu

 

 

*******

V.A.S.

Bitkisel hayatta olan bir hastanın fişini çekmenin, ancak iki şartın bulunması halinde caiz olabileceği, ilmî çevreler tarafından ifade edilmektedir.

Bu şartlar şunlardır:

1. Kalp ve solunum tamamen durmuş ve uzman tabiplerin, bu durumdan geri dönüşün artık imkansız olduğu sonucuna varmaları…

2. Beynin bütün fonksiyonları kesin olarak durmuş ve gene uzman tabipler bu vaziyetten geri dönüş olmadığını ve beynin çözülmeye başladığına hükmetmiş olmalarıdır.

Belirtilen bu şartların gerçekleşmesi durumunda hastanın bağlı olduğu bakım cihazının kapatılabileceği / fişinin çekilebileceğine hükmedilmiştir.

Âcizane kanaatim; bu meselenin ve bilhassa “beyin ölümü” hususunun daha iyi araştırılması, dünyada yaşanan vak’aların, farklı görüşlerin daha iyi incelenmesi ve kesin hükme ondan sonra varılması gerektiğidir. Çünkü gerek medyada gerekse yazılı basında çok değişik hadiselerle karşılaşmaktayız. Tabii bu iş de, özellikle ilgili tıp alanını ve uzmanlarını alakadar etmektedir.

Maamafih, daha net bilgiler ve farklı bir hüküm ortaya konuncaya kadar da, haliyle yukardaki şartlara uyulmaya devam edilecektir. 

Go to top