Selamün aleyküm hocam. Keffâret orucu nasıl tutulur, birden fazla oruç bozan kimseye kaç defa keffâret gerekir, Ramazan orucunu tutmamak keffâret gerektirir mi?

 

 

*******

Ve aleyküm selam kardeşim;

Ramazan ayında farz olan oruç tutulduğu için bu ayda keffâret orucu tutulmaz. Diğer ayların hepsinde keffâret orucu tutulabilir.

Ramazan ayında, hiçbir özür yokken, niyet ederek başlamış olduğu bir orucu, bile bile bozan bir kimsenin keffâret cezâsı olarak iki ay oruç tutması gerekir.

Bir senenin Ramazan'ında veya başka senelerde birden fazla bu şekilde oruç bozan bir kimseye tek keffâret icap eder. Şâyet oruç tutmaya güç yetiremiyorsa altmış fakire yemek yedirir.

Keffâret orucu iki Kamerî ay tutulur. Yani meselâ Rebîülâhir ve Recep ayında iki ay üst üste oruç tutan kimse keffâret borcunu ödemiş olur. Yani burada mutlaka altmış günü bulması gerekmez. Meselâ Rebîülâhir otuz gün, Receb ayı da yirmi dokuz gün çekse toplam elli dokuz gün tutacaktır. Buna bir de kaza ekler, böylece altmış günü bulmuş olur.

Fakat keffâret orucunun ilk gününe ayın birinci günü olarak değil de 5'inde veya 10'unda başlasa, artık bundan sonra aylar kaç çekerse çeksin altmış günü tamamlaması gerekir. Bir de kaza orucu tutarak toplam altmış bir günü bulmuş olur.

Keffâret orucunu hiç kesmeyip ara vermeden iki ay veya altmış gün tutmak gerekir. Meselâ, araya yolculuk, hastalık, Ramazan veya bayram, kadınların lohusalığı gibi bir hal girer de iki ayı veya altmış günü doldurmamış olursa, tutulan oruçlar keffâret orucundan sayılmaz, tamamı nafile olacağından yeni baştan tutmaya başlanması gerekir.

Kadınların âdet halleri sıraya mâni değildir. Âdetleri tamamlandıktan sonra gün geçirmeden kaldıkları yerden keffâret orucunu tutmaya devam ederler.

Kaza orucu keffâret orucu ile birlikte hesap edilmez. Yani iki ay üst üste keffâret orucunu tutan kimse kaza orucu olan bir günü ondan ayrı olarak tutar, onun içine katmaz, birlikte hesap etmez. Meselâ Receb'in birinci gününde keffâret orucuna başlayıp, Şaban ayı ile birlikte iki ay üst üste hiç ara vermeden tutan kimse, esas olarak keffâret borcunu tutmuş olur. Kaza orucunu da daha sonra Ramazan'ı müteakip, meselâ bayramın ikinci günü veya istediği bir gün tutabilir. Böylece hem keffâret, hem de kaza borcunu tamamlamış sayılır. Recep ve Şaban aylarından birisinin yirmi dokuz gün çekmesinin bir tesiri yoktur. Yani keffâret orucu tamamlanmıştır. [Bkz. el-Cezîrî, el-Mezahibü'l-Erbaa, I, 579]

Go to top