Muazzez hocam!

Bir kimse umreye gitse ve 5 ayrı umre yapsa ve her birerinde iç çamaşırını çıkarmasa yani dikişli elbise giyse;

1- Umreler günümüzde 3-4 saatte yapıldığı için ceza terettüp etmez mi? Zira dem için bir gün geçmesi gerekiyor. sadece sadakamı  gerekir.

2- Eğer dem cezası terettüp etmezse, farzedelim ki bu umreler 24 saat ihramla yapılmış olsa, 5 kurban mı gerekir, yoksa tedahül burada cari olup tek kurban yeterli midir?

Allah'a emanet olun. hamdi

 

 

******* 

Sevgili kardeşim;

Kısaca "zorlama" diye tavsif edebileceğimiz sorularınızın aşağıda maddeler halindeki cevaplarını okuduktan sonra umarım rahatlarsınız! Lüzûm, lâzım, elzem; mühim, ehemm kavramları üzerinde de düşünüp karar ve davranışlarınızda daha dikkatli olmaya çaba gösterirsiniz. 

1) Bir kimse umreye gitse ve 5 ayrı umre yapsa ve her birerinde iç çamaşırını çıkarmasa yani dikişli elbise giyse; Umreler günümüzde 3-4 saatte yapıldığı için ceza terettüp etmez mi? Zira dem için bir gün geçmesi gerekiyor. sadece sadakamı  gerekir.?”

Müstakil her bir umre’deki ihram yasaklarını ihlâlden dolayı ayrı-ayrı ceza gerekir. Ancak bu süre, bir gündüz veya geceden az olduğu için DEM (koyun veya keçi kurban etme) değil, bir fitre miktarı SADAKA’dır. Yani 5 umre için 5 ayrı sadaka vermesi icap eder. [Bkz. İmam Mergınanî, el-Hidaye şerhu Bidayeti'l-Mübtedi, Kahire, 1965, 1, 161; İbn Hümam, Fethu'l Kadir, Beyrut, 1315, 2, 228; Molla Hüsrev, Düreru'l-Hükkâm fi şerhi Gureri'l Ahkâm, İst., 1307, 1, 241.]

***

2) “Eğer dem cezası terettüp etmezse, farzedelim ki bu umreler 24 saat ihramla yapılmış olsa, 5 kurban mı gerekir, yoksa tedahül burada cari olup tek kurban yeterli midir?”?

Hayır, burada tedâhul söz konusu olmaz; zira “taksıyr teshîle vesîle değildir”. Dikişli elbise giyme süreleri de bir gündüz veya geceyi geçtiği için her birerine bir dem (koyun veya keçi kesmesi) gerekir. Binaenaleyh 5 cinayat için 5 ayrı kurban iktiza eder. [Bkz. el-Kasanî, el-Bedâiu's-Sanâi' fî Tertîbi’ş-Şerâi’, Dâru'l-Kütübü'l-İlmiyye, 2. baskı 1986,  2, 189]

Amelde Şâfiî mezhebine mensup veya o mezhebi taklit eden eden bir mükellef ise ; âdet olan dikişli bir elbiseyi giydiği anda, süre söz konusu olmaksızın kendisine KURBAN vacip olur. Fakat bu mezhebe ait muhayyerlik haklarından fayralanıp; ceza olarak bir dem (koyun veya keçi kesme), üç gün oruç tutma veya altı fitre miktarı sadaka verme alternatiflerinden / seçeneklerinden birini tercih edebilir.

Meseleye ilgili ilave bilgiler:

"Elbisenin unutularak veya kasden, bilerek veya bilmeyerek, arzusuyla veya başkasının zorlamasıyla giyilmesi arasında fark yoktur". [Şeyh Nizamüddin ve Hey’et, a.g.e.,  Beyrut, 1400, 1, 242] İmam Ebu Yusuf (rh.), "Yarım günden daha fazla bir zaman, dikişli elbise giyen muhrim'in üzerine KURBAN vâcip olur" demiştir. [İmam Mergınanî, a.g.e.,  1, 161; Molla Hüsrev, a.g.e., 1, 241]   

Go to top