s.a hocam hayırlı geceler sizlere bir kaç sorum olacak cevaplarsanız sevinirim.

1-laciver takye takmak hakkında … duyduğunuz bir şey varmı.
2-ismail a.s a bedel olarak indirilen koçun etinin ne olduğu hakkında malumat varmı.
3-peygamberimizin nikahını kim hangi din üzere kıydı.şimdiden teşekkür ederim. Murat kansu

*******

Ve aleyküm selam.

1. lacivert takye takmak hakkında … duyduğunuz bir şey varmı”

Malum olduğu üzereZevkler ve renkler münakaşa götürmez”. Birileri de bir başka rengi tercih eder, edebilir. Ayrıca tasavvuf usûl ve âdabının  mahza edep ve mütabaat olduğu da malum ve müsellem. Öyle değil mi? Geriye ne kalıyor? Hiç bir şey. Bazı meselelerin tarif ve izaha ihtiyacı yoktur. Çünkü tamamen mâruf ve meşhurdur. Örf ve âdet olarak yaşanan bir şeyin izahına ne hacet! Bahis mevzuu zevat o rengi beğenip kullanmışlar; bir başka renk olmaz, kullanılmaz da dememişler. Fakat onların müntesipleri de metbûa tâbi olmanın iktizası olarak bu uygulamaya uymuşlar. Bunun sorulup sorgulanacak, izahı gerektirecek bir yanı olmaması gerekir. Mesela Rasûlullah Efendimiz (s.a.v.) de bazı renkleri severdi, lakin diğer renkleri de tamamen nehyetmezdi. Bu meseleye de bu zaviyeden bakabilirsiniz.

2. “ismail a.s a bedel olarak indirilen koçun etinin ne olduğu hakkında malumat varmı”?

Bunun nesini düşünüyorsunuz ki? Kurban eti hakkında şer’î ölçüler dairesinde ne yapılıması gerekiyorsa, o kurbanın eti hususunda da aynı muamele yapılmıştır. Yenilmiş, muhtaç olan konu-komşuya, akriba-i taallukata dağıtılıp tasadduk edilmiştir. Başka türlü ne olabilir?

3. peygamberimizin nikahını kim hangi din üzere kıydı”?

Ezvâc-ı tahirattan hangisinin nikâhını soruyorsun? Eğer Hz. Hatice’ninkini (r.anha) soruyorsan, o nikâh muamelesi şöyle oldu:

Evlilik merasimi için toplandıklarında, Hz. Hatice´nin amcasının oğlu Varaka b. Nevfel kalkıp bir konuşma yaptı. Ardından da, ‘Ey Kureyş cemaatı! Şahit olunuz ki; ben, Hatice binti Huveylid´i, dörtyüz dinar mehirle Muhammed b. Abdullah´a nikahladım!" dedi, sustu.

Ebu Talib:

"Ben, Hatice´nin amcasının da konuşmasını istiyorum!" dedi. Bunun üzerine, Amr b. Esed:

"Ey Kureyş cemaatı! Siz şahit olunuz ki; ben de, Hatice binti Huveylid´i, Muhammed b. Abdullah´a nikahladım!" dedi.

Hâsılı Varaka b. Nevfel  ve Amr b. Esed birlikte kıymış oldular. Hazır bulunan Kureyş uluları da, başta Ebu Talib olmak üzere buna şahitlik ettiler. Tabii ki nikâhları Haniflik üzere kıyıldı. Yani Adem aleyhisselamdan bu yana gelen ve tek Hak Din olan İslâm’ın Hz. İbrahim şeriatı üzere nikâhları akdedildi. 

 

 

Go to top