es-Selamu aleykum hocam..Nasılsınız?Mevla Teala dünya ve Ahirette af-afiyet nasip eylesin..Amin..Hocam Mübarek kitabımız Kuran-ı Kerim malumunuz Arapça olarak indirilmiştir..Konuşulan bir konuya uzaktan kulak misafirim oldum..Bu konu ile alakalı konuşan kişi Kuran-ı Kerimin şuan Mısırda konuşulan arapça dili ile indirildiğini ve Arapçanın en güzel şekilde mısırda konuşulduğunu söylemekte idi..Ben şunu duymuştum;Şuan dünya üzerinde konuşulan Tek bir arapça dilinin olmadığı Ülkelerde bu dilin farklılık gösterdiğini..Örnek vermemiz gerekirse Irak ve sureyide ki konuşulan Arapça dili ile Arabistandaki konuşulan arapçanın konuşma esnasında farklılık göstermesi ve anlaşılması konusunda ayrım olması gibi..Bunu bir arkadaşımda zamanında dile getirmişti..Kendisi arap kökenli olmasında karşın arapça dilini bilmekteydi ve Arabistan Arapçasını konuşup anladığını,suriye ve ırak Arapçasını anlamadığını dile getirmiş idi..Özetle Kuran-ı Kerim`in indirilmiş olduğu Arapça dili şuan günümüzde tek Arabistanda mı konuşulmaktadır ve diğer arapçaların farklı olmasının sebei nedir?Allah razı olsun..Selam ve dua ile..

*******

Ve aleyküm selam kardeşim; bilmukabele hayır-dualar…

Öncelikle şunu ifade edeyim; madem konuşulanlara kulak misafiri oldun, kafana takılan hususları sorsaydın onlara…

Hadi işin bu yönünü geçelim. Gayet açık ve net değil mi ayet-i kerime: “اِنَّٓا اَنْزَلْنَاهُ قُرْءٰناً عَرَبِياًّ لَعَلَّـكُمْ تَعْقِلُونَ : Muhakkak ki biz, onu anlayasınız diye Arapça bir Kur’an olarak indirdik[Yusuf suresi, 2] buyrulmuyor mu?

Bu ayet-i celilede “Mısır Arapçası” diye bir ifade, işaret veya delâlet var mı?

Arapça demek, Arabî lisan demektir. Diğer bütün dillerde olduğu gibi, Arapçanın da farklı lehçeleri-şiveleri vardır elbette… Bu da dilin zenginliğidir, öyle değil mi? Bırakınız Mısır’ı, Irak’ı, sair Arapça konuşan ülkeleri, Arabistan’daki kabilelerin bile farklı lehçeleri yok mu? Türkçeyi düşünsene… Rahatlıkla anlayabiliyor musun bugün Türkî Cumhuriyetlerdeki kardeşlerinin konuştuklarını?!

Hâsılı, Mevlâ-yi zû’l-Celâl “…onu anlayasınız diye…” buyurduğuna göre, bu lisanın en anlaşılabilir usûl ve üslûbunda göndermiş bize Kitâb-ı Kerim’ini… Bu mevzuda çok şeyler söylendi-yazıldı, daha da pek çok kelâm edilebilir. Ama işin özeti budur. Böylesine lüzumsuz şeylerle meşgul olanlara kulak asmayınız / kulak misafiri olmayınız. Ayrıca kafanıza takılan meseleleri biraz da kendiniz araştırma yoluna gidiniz ve buna alışmaya çalışınız.

Vesselâm…

Go to top