Selamun aleykum değerli hocam,

Hocam benim babam köyde tarımla uğraşıyor. Babam tarladaki otu başkasına satacağı zaman otun değeri olarak "piyasa belli olsun ondan sonra hesaplaşırız" diyor. Bizim köyün imamıda "böyle bir pazarlık olamaz yaptığınız pazarlık haramdır" diyor. Acaba fiyat verilmeden yapılan alış-veriş haram mı değil mi? Bu konuda bizi aydınlatırsanız çok seviniriz. 

Hayırlı günler 

*******

Ve aleyküm selam kıymetli kardeşim;

Hocanız haklı, söylediği doğru. Zira İslâm hukukuna göre bir malın satışının meşrû olması / helâl sınırlar içerisinde gerçekleşmesi için, fiyatının belli olması lâzımdır. Gerek peşin gerekse vadeli satışlarda, fiyat belirlendikten ve bu fiyatı taraflar kabul ettikten sonra satış akdi tamam olmuş olur.

Fiyatı belirlemeden verilen mal, emanet hükmündedir. 

Alış-veriş, belirli bir malın belirli bir bedelle değiştirilmesidir. Mal veya bedelden biri belli olmazsa, bu ticaret meşrû değildir, caiz olmaz.

Buna göre, alış-verişte fiyatın belirlenmesi ve borcun ödeme tarihinin de tayin edilmesi gerekir. Aksi halde alış-veriş fasit olur; çünkü muâmelat şartlarına uyulmamıştır, dolayısiyle yapılan akit sahih değil bâtıldır.

Bu yanlıştan kurtulmak için, fasit alış-verişe bir an önce ya son verilmesi gerekir ya da fesat özelliği giderilip sıhhat şartlarına uyulması icap eder. 

Go to top